BIST 10.852
DOLAR 32,66
EURO 35,44
ALTIN 2.511,53
HABER /  DÜNYA

Bulgaristan Türklerinin seçim stratejisi

Bulgaristan'daki Hak ve Özgürlükler Partisi'nin Türkiye Koordinatörü İsmet Kahraman, seçim stratejisini anlattı

Abone ol

Bulgaristan'daki Hak ve Özgürlükler Partisi'nin Türkiye Koordinatörü İsmet Kahraman, Bulgaristan'da ikinci turu pazar günü yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin, ''Birinci turda biz parti olarak fazla yüklenmedik, seçmeni çok kanalize etmedik. Bu turda Bulgaristan'da ve Türkiye'de bütün gücümüzle seçmenimizi mobilize edeceğiz'' dedi.

Kahraman, Bulgaristan'da ilk turu 23 Ekim Pazar günü yapılan, ikinci turu için 30 Ekim Pazar günü sandık başına gidilecek olan cumhurbaşkanlığı ve yerel seçimlere ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda hiçbir adayın yüzde 50 barajını aşamadığını, yüzde 40,5 ile en fazla oy oranına iktidardaki GERB partisinin adayı Rosen Plevneliev'in ulaştığını hatırlatan Kahraman, partisinin ve Bulgaristan'daki ve Türkiye'de yaşayan Bulgaristan vatandaşlarının desteklediği ana muhalefet Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) adayı eski dışişleri bakanlarından İvaylo Kalfin'in yüzde 28,9 oy aldığını bildirdi.

Kahraman, iki aday arasında 360 bin oy farkının bulunduğunu, bu açığı kapatmak için bütün güçleriyle Kalfin'e destek verdiklerini belirterek, ''Birinci turda biz parti olarak fazla yüklenmedik, seçmeni çok kanalize etmedik. Bu turda Bulgaristan'da ve Türkiye'de bütün gücümüzle seçmenimizi mobilize edeceğiz'' dedi.

Türkiye'deki sandıklardan çıkan oylara ilişkin soru üzerine Kahraman, ''Başka partilere de oy çıktı ama bunlar çok az miktarda. Bizim desteklediğimiz adaya 17 bin oy çıktı. Ama diğerlerine verenlerin de bu turda partimizin desteklediği adaya oy vereceklerini düşünüyorum'' diye konuştu.

Kahraman, Türkiye'deki sandık sayısının 2009 yılında 128 adetken, bu seçimde 41'e düştüğünü belirterek, bu azalmanın sebebini şöyle açıkladı:

''Bu düşüş Bulgaristan'daki seçim yasasının değişmesinden kaynaklandı. Yasa değişince bazı kısıtlamalar geldi, dediler ki yurt dışından oy kullanmak isteyenler dilekçe versin. Bu dilekçeleri kişilerin bizzat elçiliklere, konsolosluklara götürmeleri gerekti. E-mail yoluyla toplu gönderilen dilekçeleri kabul etmediler. Çok sayıda dilekçe var böyle iptal edilen. Bu nedenle sandık sayısını düşütü.''

Türkiye'deki seçmenlerden yaklaşık 40 bin oy beklediklerini dile getiren Kahraman, Bulgaristan genelinde ise 300-400 bin civarında oya ulaşmayı arzu ettiklerini sözlerine ekledi.