Bulgaristan parlamentosunda onaylanan özel bir bildiriyle, 80'li yılların ortasında başlayan asimilasyon kampanyası kınandı ve sorumlulularının cezalandırılması talep edildi.
Abone olBulgaristan parlamentosu, Türk asıllı azınlığın Komünizmin son yıllarında asimilasyona zorlanmasını kınayan bir bildiriyi kabul etti.
Bildiri özellikle 80'li yılların ortasında Türk azınlığın isimlerinin Bulgarlaştırıldığı döneme odaklanıyor.
Asimilasyon politikasını reddeden Türklerin kimileri hapsedilmiş, kimi öldürülmüştü.
1989 yılında Komünizmin yıkılmasından kısa süre önce, Türkiye'ye göç etmek isteyen Türk asıllı 360 bin kişi Bulgaristan'daki evlerini terkederek sınırın öte yakasına geçmişti.
Türkiye'ye göçenlerden 170 bini daha sonra durumun normalleşmesi ardından Bulgaristan'a geri döndü.
Parlamentoda onaylanan bildiri, Bulgaristan'da Türklere karşı girişilen asimilasyon kampanyasının resmen kabul edildiği ilk belge olması açısından büyük önem taşıyor.
Türk asıllı toplumun ''totaliter bir rejimin yürüttüğü bir tür etnik temizliğe'' maruz kaldığı belirtilen bildiri, oylamaya katılan 115 milletvekilinin 112'si tarafından desteklendi. 3 milletvekili ise çekimser kaldı.
Bildiride, asimilasyon kampanyasından sorumlu kişilerin adalet önüne çıkarılması ve cezalandırılması istenerek, davanın zaman aşımına dayalı sebeplerle üstünün örtülmemesi talep edildi.
Bulgaristan'ın toplam nüfusunun yaklaşık yüzde 13'ünü Türk azınlığın oluşturduğu tahmin ediliyor.