BIST 10.343
DOLAR 32,67
EURO 35,08
ALTIN 2.447,07
HABER /  GÜNCEL

Bülent Arınç duy bu çığlığı!

CNNTÜRK'te ekrana gelen 'Medya Mahallesi' programına katılan Hadi Özışık, Bülent Arınç'a seslendi.

Abone ol

İNTERNETHABER

İnternet Medyası Derneği Başkanı ve İnternethaber Yayın Grubunun sahibi Hadi Özışık Medya Mahallesi'nin konuğu oldu. Programda internet medyasının sorunları masaya yatırıldı, Hadi Özışık canlı yayından Devlet Bakanı Bülent Arınç'a seslendi; "Lütfen artık yasamızı çıkarın"...

Tecrübeli gazeteci Ayşenur Arslan'ın sunduğu Medya Mahallesi'ne İnternet Medyası Derneği (İMD) Başkanı Hadi Özışık konuk oldu. Program Beşiktaş'ın dün akşamki galibiyeti ve keyifli bir futbol muhabbeti ile başladı.

AYŞENUR ARSLAN: GÜNÜN HABERİ BU!...

İnternet Medyası'nın ele alındığı program çarpıcı bir habercilik örneği ile başladı. Ayşenur Arslan, internet medyasının çok özel haberlere imza attığına dikkat çekti ve İnternethaber'de yer alan bir haberi şu sözlerle aktardı; 

-"Ben bu sabah programa hazırlanırken Hadi Özışık'ın internet sitesi internethaber'de rastladım. Başlıktarn aynen okuyayım 'MHP Lideri Devlet Bahçeli, Başbakan Erdoğan'ın dudaklarından şüphelenmiş ve dudak okuyucusuna okutmuş. İş o kadar ciddi ki, mahkemeye taşınacak gibi gözüküyor. Günün haberi bu..."

Hadi Özışık bu haberin bayram öncesi siyaset sahnesinde büyük gürültü koparacağını ve internet medyasının yaptığı bu tür haberciliklerin önemine dikkat çekti...

AYŞENUR ARSLAN ŞAŞIRDI

Programda internet medyası geniş bir şekilde ele alındı... Ayşenur Arslan'ı şaşırtan ise "Sizde kaç kişi çalışıyor?" sorusuna Hadi Özışık'ın verdiği yanıt oldu; 

"Biz hoş gazeteci sayılmıyoruz ama... Biz internet gazetecileri olarak köşede kalmış, işsiz güçsüz kişiler gibi yaygın görüş var. Bizim sadece internethaber.com sitesi ve yayın grubunda 33 kişi Ankara ofisimizde 3 kişi çalışıyor. Bizler tamamen kurumsal bir yayıncılık yapıyoruz.

-Ayşenur Arslan: 33 kişiden bahsettiniz. Ayıptır sorması bu bayağı kar da getiren bir sektör öyle mi?


Hadi Özışık: "Elbete. Bizim tek gelir kaynağımız reklam. Türkiye'de reklam pastası az olmamıza rağmen, 33 arkadaşımızı istihdam ettiğimiz gibi 7 tane site yayınını yapıyoruz."

Ayşenur Arslan-Bu arada sizin köşe yazılarınız var Nazım Alpman gibi, Ragıp Duran gibi...

Hadi Özışık: Bizi en çok şikayet ettikleri şudur. Bizim köşe yazımızı alırlar kopyalayıp yapıştırırlar. Bizde Nazım Alpman, Aylin Kotil, Cüneyt Özdemir, Ragıp Duran yazar. Ayrıca yazarlarımızda ücretli yazı yazarlar. Hatır gönül işi değil.

YERİMİZ KÜNYEMİZ BELLİ OLSUN

Bu sözler üzerine Ayşenur Arslan, "Ben yayın ücretini programdan sonra alırım" diyerek espri yaptı. Programda internet medyasının sorunları ve en dertli oldukları konu internet yasasına geniş yer ayrıldı.

Ayşenur Arslan: Siz yasanın siyasetçinin, hukukçunun gözünde nesiniz?

Hadi Özışık: Ben İMD Başkanı olarak 4 yıldır çığlık atıyorum. Bize sorumluluk verin istiyoruz. Ben bunu Başbakana ve yetkili bakanlara söyledim. Beni sorunlu halden çıkarın sorumlu hale getirin. Benim yerim belli olsun. Ertuğrul Özkök bizim için 'bunlar yeri yurdu belli olmayan kişiler' dedi. Benim yerim yurdum belli olsun. Herkese yalvarıyorum, bu yasayı çıkarın diyorum. Burada şu var. Yasanın altına imza atacak olan kişilerin internet konusunda maalesef çok bilgi sahibi olmamasından kaynaklanıyor.

YASAYA İMZA ATACAKLARIN KAFASI KARIŞIK

Ayşenur Arslan: Mesela kim onlar?

Hadi Özışık: Mesela İçişleri Bakanı Beşir Atalay, biraz bekleyelim dedi. Sayın Arınç, bizim kafamız karışık dedi. Ben gazetecilik yapıyorum. Benimle beraber çalışmış sarı basın kartını almış getirmiş, bana geldiğinde onu sarı basın kartlı olarak çalıştıramıyorum. Sarı basın kartı çok mu önemli? Tabi ki değil ama benim Ankara temsilcim Zübeyir Kındıra sarı basınla Ankara'da çalışmak durumda.

Ayşenur Arslan: Şu anda etkili kaç site var?

Hadi Özışık: 10 tane etkili site var. Yavuz Semerci'nin, Taner Atilla'nın siteleri var.

Ayşenur Arslan: Kendi gündemini yaratan siteler var? Gazetelerin internet siteleri var

Hadi Özışık: Buna biz sebep olduk. Biz yayına girdikten sonra gazeteler de internet sitelerini kurarak bize ayak uydurmak durumunda kaldı.

İNTERNET RTÜK'E BAĞLANIR MI?

Ayşenur Arslan: RTÜK Başkanı diyor ki, 'İnternet medyasını bana bağlayın onları adam edelim' dedi. Adam edelimden biz onları hizaya getirelim de anlaşılabilir. RTÜK'e bağlanmak sizi mutlu eder mi?

Hadi Özışık: Öyle bir uygulama olamaz. Ben RTÜK Başkanı ile bu  röportajın ertesinde konuştum. Kendisi yanlış anlaşılma olduğunu söyledi. İnternet teknolojisi gelişiyor IPTV geliyor biliyorsunuz. Bu sözü internet medyası için kullanmamış. Yanlış bir anlama olmuş. Biz gazetecilik yapıyoruz, bizim bağlı olmamız gereken yer basın yasası. Hürriyet'le internethaber'in yapmış olduğu çalışmanın bir farkı yok...

İnterneti baskı altına alamazsınız. Özgür medya diyebileceğiniz bir mecra bu. İnternet siteleri artık dakika dakika haber yayınlıyorlar. Şu anda arkadaşlarımız bu programı ve bizim konuşmalarımızı aynı anda yayına alabiliyorlar. Bu nasıl denetlenecek? Dolayısıyla burada bence bu işin yasasının çıkarılması ve kurallar neyse bizim ona uymuş olmamız gerekir.

İNTERNET TV İLE DE YARIŞIYOR

Ayşenur Arslan: Sizlerle televizyon arasındaki yarış nasıl? Siz televizyonu geçtiniz değil mi?

Hadi Özışık: İki gazetenin arasındaki farklı başlıklar medyaya olan güveni sarsıyor. Katılım düşük mü yüksek mi, hangisi doğru? Tam da bu noktada internet medyası anlık yayın yaptığı için yoruma dayalı ifadeler yerine haberi düz olarak veriyoruz ve okur haberi anlamak istediği gibi anlıyor, yorumu okur yapıyor. İnternet medyası Hürriyet, Milliyet varken niye büyüdü? Benim arkasında hiçbir sermaye gücü olmayan internethaber niye büyüdü? İşte bundan büyüdü. CNNTÜRK son dakika haberini nasıl giriyorsa eşzamanlı olarak biz de giriyor ve yorumsuz veriyoruz. Haberler tarafsız bir şekilde veriliyor.

CANLI YAYINDAN BAKANA ÇAĞRI

Ayşenur Arslan: İnternet medyasına yaptırım nasıl uygulanıyor?

Hadi Özışık:  Mesela Ayşenur Aslan bize yaptığımız haberden ötürü kırılmış. Anında bize mail atarak düzeltebilir. Ben sizin internet medyasına önem verdiğinizi biliyorum. Böyle medya programlarında sizin internet medyasını öne çıkarmış olmanızı ben İMD Başkanı olarak bütün siteler adına teşekkür ediyorum. Buradan Sayın Bülent Arınç'a sesleniyorum, bu yasayı çıkarmalısınız, biz de gazetecilik yapalım.