BIST 10.708
DOLAR 32,57
EURO 35,25
ALTIN 2.467,81
HABER /  GÜNCEL

Bugün genel seçim olsa!

Yerel seçimlere 20 gün kala Ak Parti yaptırdığı anketle 'bugün genel seçim olsa hangi parti ne kadar oy alır?' onu araştırdı.

Abone ol

1995'ten bu yana bütün seçimlerin sonuçlarını hatasız bilen A&G Araştırma şirketi sahibi Adil Gür dün 'yerel seçimlerde Ak Parti'nin oyu yüzde 40'ın altına düşebilir. Bu da partiyi dağılma sürecine sokar" dedi. Ak Parti'nin kendi yaptırdığı anketin sonucu da yüzde 40 değil ama yüzde 43'ü gösteriyor. Yani bir önceki genel seçimlere göre 5 puanlık bir düşüş var.

Sabah Gazetesi yazarı Mahmut Övür, " diyerek seçimlere 20 gün kala son seçim anketine bugünkü köşesinde yer verdi.

BUGÜN GENEL SEÇİM OLSA

Önce genel seçim olsa nasıl bir sonuç çıkardı ona bakalım.

Araştırmada seçimlere 20 gün kalmasına rağmen seçmenin yüzde 15'i hâlâ kararsız. Kararsızlar dağıtıldığında çıkan tablo şöyle;

AK Parti yüzde 43,
CHP yüzde 26,
MHP yüzde 16.5,
DTP yüzde 5.5,
SP yüzde 3.2,
DP yüzde 2.6 ve
DSP yüzde 1.5
Diğerleri ve hiçbiri diyenlerin oranı ise yaklaşık yüzde 4...

CHP'NİN BÜYÜK ŞEHİR FARKI

Partiler, bu oranı il genel meclisi seçimlerinde de koruyor. Ancak söz konusu Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi olunca işin rengi biraz değişiyor. Bu durumda AK Parti oyunu korurken CHP yüzde 4 gibi bir yükseliş gösteriyor. Bu tek tek şehirlerde değil genelde böyle. CHP'nin oyu Büyükşehir seçimlerinde yüzde 30'lara çıkıyor. Uzmanlar bunu iki nedene bağlıyor. Bir : Başta MHP olmak üzere diğer bütün partilerin seçmenleri kendi partisinin kazanamayacağı illerde oyunu CHP'ye veriyor. Bir anlamda AK Parti karşısında bir blok oluşturuluyor. İki: CHP Büyükşehirler'de güçlü isimlerle çıktı. İlçelerde ise hem adayları güçsüz hem de örgüt zayıf.

AKP OYUNU KORUYOR

Belki de bu nedenle seçmen aynı tavrı ilçe belediye başkanlıklarında göstermiyor. Burada AK Parti yine oyunu korurken, CHP yüzde 25'le genel seçim oyunun bile altına iniyor. Sadece 1 puanlık bir artışı Saadet Partisi'nde görüyoruz.