Konya'nın Beyşehir ilçesinde önceki gün etkili olan sağanak yağmur, bazı köylerde dolu ile birlikte seli de beraberinde getirdi.
Abone olEkili alanların önemli ölçüde zarar gördüğünü ve mağdur olduklarını dile getiren çiftçiler, devletten yardım eli uzatılmasını istedi.
İlçeye bağlı Çiçekler ve Fasıllar köylerindeki arpa ve sebze ekili alanlarda önceki gün sağanak yağmurun ardından aniden bastıran, yaklaşık 15-20 dakika sürdüğü belirtilen ceviz büyüklüğündeki dolu ve sel suları tarım arazilerinde kayba neden oldu.
Bayır arazilerde yüksek kesimlerden taş ve toprak yığınlarını sürükleyerek arpa ekili alanlara inen sel suları tarlalarda önemli ölçüde ürün kaybına yol açtı. Yöredeki çiftçinin yardım talebinde bulunması üzerine Beyşehir Ziraat Odası ve İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri zarar gören arazilerde incelemelerde bulundu.
Beyşehir Ziraat Odası Başkan Vekili Selami Yılmaz, Oda Genel Sekreteri Ziraat Mühendisi Faruk Aydın ile Tarım İlçe Müdürlüğü'nde görevli Ziraat Mühendisi Süleyman Kuyucuoğlu ile birlikte gittiği köylerde dolu ve selin zarar verdiği ekili alanlardaki ürünlerin son durumunu yerinde görürken, çiftçiler ile köy muhtarlarından bilgi aldı.
Çiçekler Köyü'nden çiftçi Caviz Aslaner, 15 dakikalık dolu yağışının arpa ekili tarlasının yüzde 70'ine zarar verdiğini anlatarak, "Ceviz büyüklüğüne yakın dolu vardı. Yüzde 60-70 oranında zarar gördüğümü düşünüyorum.
Tam hasat zamanı gelen dolu zararı nedeniyle zor durumda kaldık. Dolu tarladaki arpanın bir bölümünü yatırmış, yatık olmayan yerlerde ise tane kalmamış, yerlerde sürünüyor. Devletten yardım bekliyoruz" dedi.
Çiftçi Mustafa Erdoğan ise, tarlasının başına geldiğinde gördüğü manzara karşısında şaşkına döndüğünü ve borçlarını nasıl ödeyeceğini düşündüğünü bildirdi.
Beyşehir Ziraat Odası Başkan Vekili Selami Yılmaz, iki köydeki ekili alanlarda yaptıkları inceleme sonucunda üründe önemli ölçüde kayıp gözlediklerini söyledi. Yılmaz, "Gerçekten buradaki arazilerde büyük hasar var.
Dolu ve sel afeti Allah'tan gelen bir şey ama devletimizin buradaki insanlara sahip çıkması ve zararını karşılaması gerekiyor. Ayrıca, buradaki insanların kredi borçları var. Bu borçlarının da ertelenmesini talep ediyoruz" diye konuştu.
Bölgede yüzde 80 oranında ürün kaybı yaşanan araziler de olduğuna dikkat çeken Yılmaz, zararın büyük bölümünün arpalarda olduğunu, damlama sulama ile sulanan bazı sebze bahçelerinde de hiçbir ürün kalmadığını bizzat gözleriyle gördüklerini kaydetti.
Beyşehir Ziraat Odası Genel Sekreteri, Ziraat Mühendisi Faruk Aydın da, ürünlerde yüzde 20'den yüzde 50-60'lara kadar zarar tespit ettiklerini belirtti. Aydın, "Buradaki arazilerde başakları tabiri caizse dolu harman etmiş.
Taneler yere dökülmüş durumda. Bu tanelerin topraktan tekrar toplanarak değerlendirilme şansı yok. Geriye sadece arpaların sap kısmı kalıyor. Ama bunu değerlendirmenin çiftçiye ekonomik yönden çok fazla bir getirisi olmaz" şeklinde konuştu.