BIST 8.644
DOLAR 34,35
EURO 37,50
ALTIN 3.032,69
HABER /  GÜNCEL

Budapeşte’de on binler yeni anayasaya karşı

Yürürlüğe giren yeni anayasanın demokrasi ve cumhuriyete darbe vurduğunu düşünen on binlerce Macar, başkent Budapeşte'de büyük bir miting düzenlediler.

Abone ol

Ülkede yeni anayasanın kabulü onuruna gotik opera sarayında düzenlenen resmi kutlamalar, bina önünde gerçekleştirilen büyük gösterinin gölgesinde geçti.

Viktor Orbán hükümetine karşı parlamento içindeki muhalif partilerin ve parlamento dışı sivil kuruluşların ilk kez bir araya gelerek düzenlediği protesto gösterisine organizasyonu yapan kurumlara göre yüz bin civarında, tarafsız gözlemcilere göre ise 60-70 bin dolayında katılım oldu.

Opera binası önünde polisin yoğun önlemler aldığı gözlenirken, devlet erkânı ve davetlilerin binaya girişlerinde de protestolar yaşandı.

Macar Dayanışma hareketinin ve bazı diğer sivil kuruluşların organizasyonuyla düzenlenen gösteriye Sosyalist Parti, bu partiden ayrılan eski başbakan Ferenc Gyurcsány’ın kurduğu Demokrat Parti ve liberal çevreci LMP gibi parlamento içi muhalefet de katılmış olsa da, gösteride sadece sivil kuruluşların temsilcilerine söz hakkı verildi.

"Viktatör"

Muhalefetin büyük gösterisinde temel talep Cumhuriyetin ve Demokrasinin korunması üzerineydi.

Bilindiği gibi 1 Ocakta yürürlüğe giren yeni Macar anayasası ülke adını Macar Cumhuriyeti’nden, resmen de Macaristan olarak değiştirmişti.

Macar Dayanışma hareketinin kurucusu Péter Kónya’nın “Orbanlar’ın unuttuğu bir şey var! Egemenlik halkın, yani bizimdir! Macar Cumhuriyeti’ni geri getireceğiz” cümleleriyle sona eren mitingde en popüler slogan da Viktor ve Diktatör kelimelerinden türetilen “Viktatör” oldu.

Operadaki resmi törenin sona ermesinin ardından, devlet erkanı ve bazı davetliler, bina önünde devam eden gösteriler nedeniyle, göstericilerle yüzleşmemek için arka kapıdan binayı terk ettiler.

Yüzde 80 kaygılı

Öte yandan bugün Macar basınına yansıyan en son kamuoyu araştırmasına göre Macar halkının % 80’i ülkede işlerin yolunda gitmediği kanısında.

Hükümete olan güvenin seçimlerden bu yana hızla azaldığı bilinse de, hükümet 2010 yılında seçimlerde aldığı % 55 oyla mecliste sağladığı üçte ikilik çoğunluğa dayanarak her yasası istediği şekilde çıkarma hakkına sahip.

Yine bugün Merkez Bankası tarafından yapılan bir başka açıklama da, Macaristan’ın dış borçlarının son on beş yıl içindeki en yüksek orana ulaştığını ortaya koyuyor.

Buna göre Macaristan’ın dış borçları milli gelirin % 82’sini aştı. Bu oran 2011 sonbaharında ise % 72 idi.