BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Bu zeka Malatya'da harcanıyor!

Malatya'da bir köy. Barajdan köye su getirilmesi gerek. Bakın sorun bir cep telefonu ile nasıl çözülüyor?

Abone ol

Malatya'nın Battalgazi ilçesine bağlı Yarımcahan köyünde geliştirilen sistem kapsamında, köy ile 7 kilometre mesafedeki Karakaya Barajı arasına boru döşendi, baraj gölü sahasındaki pompanın panosuna yerleştirilen cep telefonuna çağrı bırakıldığında sistem çalışıyor ve borularla köye su ulaşıyor. Sistemin devreden çıkarılması yine bir telefon çağrısı ile yapılıyor.

Yarımcahan Köyü Muhtarı Hasan Erdilli, daha önce köylünün, arazilerini 'keson' denilen su kuyularıyla suladığını, kuraklık nedeniyle bu kuyuların kuruduğunu ifade etti.

2001 yılında devlet vatandaş iş birliği kapsamında pompa sistemini hayata geçirdiklerini dile getiren Erdilli, şunları anlattı:

''2001 yılı öncesinde 'keson' denilen su kuyularıyla köyümüzde normal sulama yapıyorduk. Kuraklık nedeniyle kuyularımız kurudu. Sulama yapamadığımız için birçok arazimiz de kurudu. Bu duruma çözüm üretmek zorundaydık. Elektrikçi bir arkadaşımızın önerisi üzerine telsiz frekanslı kumandalı pompa sistemini geliştirdik. Devlet vatandaş işbirliği ile bu siteme geçiş yaptık. Bu sistemle 3 bin dönüm arazimize su götürdük. Daha sonra bir takım aksilikler yaşandığını gördük. Arızalanan kumandamızı elektrikçi arkadaşımıza götürdüğümüzde yeni bir sitem geliştirdiğini söyledi. Karakaya Barajı panosuna yerleştirdiği cep telefonuyla 7 kilometre uzaklıktan köyümüze su getirip, 7 bin dönüm arazimizi sulayabildik. Panoya yerleştirdiğimiz cep telefonuna normal bir hat taktık. Herkesin kullanmaması için bir şifre oluşturduk. Telefona çağrı bıraktığımızda su açılıyor ve boru hatlarıyla köyümüze geliyor. İkinci bir kez çağrı bıraktığımızda bir musluk gibi suyu kapatabiliyoruz.''

Karakaya Barajı ve Yarımcahan köyü arasına döşedikleri borulardaki suyun boşalmadığını dile getiren Erdilli, baraja 7 kilometre uzaklıkta bulunan köylerine suyun 5 dakikada geldiğini söyledi.

Erdilli, şunları kaydetti:
''Bu sitem, 650 bin liraya mal oldu. Aynı zamanda köyümüzün tamamı kapalı sulama sistemine geçti. Barajdan suyla gelen kum, boruları tıkadığı için otomatik filtre grubu oluşturduk. Artık 35 bölgemize 8-10 saat süreyle rahatlıkla su götürebiliyoruz. Bu sitemi istediğiniz her yerden çalıştırabilirsiniz. Bu durumdan çiftçilerimiz çok memnun. Suya kavuşan köy halkı bayram ediyor.''