BIST 9.657
DOLAR 34,59
EURO 36,28
ALTIN 2.987,31
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Bu yıl dünya tarihinde bir ilk yaşanacak

İngiltere’de 70 bilim insanının katılımıyla gerçekleştirilen bir araştırma, bu yıl ilk kez karbon salımı oranının azalacağını ortaya koydu. Bu olay dünya tarihinde ilk kez gerçekleşmiş olacak.

Abone ol

Bu yıl tarihte ilk kez, küresel ekonomi büyümeye artı yazarken karbon salımı oranı gerileyebilir.

Daha önceki düşüşler, küresel ekonomik büyümenin yavaşladığı dönemlerde yaşanmıştı.

TARİHTE BİR İLK YAŞANACAK

Bilim insanlarının yaptığı yeni bir araştırmaya göre, 2015 yılında tarihte ilk kez küresel ekonomi büyümeye devam ederken atmosfere karbon salımı oranı duraksayabilir, hatta gerileyebilir.

70 BİLİM İNSANI KATILDI

BBC'nin haberine göre, İngiltere’deki East Anglia Üniversitesi’deki bir bilim merkezinden 70 bilim insanının katılımıyla gerçekleştirilen araştırmada, Çin'de kömür kullanımının azalmasının ve hızlı bir şekilde yenilenebilir enerjiye yönelimin bu düşüşe neden olduğu belirtildi.

BU DURUM GEÇİCİ

Ancak bu durumun geçici olacağı, kalkınmakta olan ülkelerin büyümeye devam etmesi sebebiyle küresel karbon salımı artışının sürebileceği kaydedildi.

Sonuçları Nature Climate Change dergisinde yayınlanan araştırmanın, Fransa'nın başkenti Paris'teki Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Konferansı’nda da sunumu yapıldı.

GERİLEMESİ BEKLENİYOR

Araştırmaya göre, fosil yakıtlar ve sanayiden kaynaklanan karbon salımının 2015’te yüzde 0,6 oranında düşmesi mümkün. Küresel ekonomi 2014 yılında yüzde 3,4 oranında büyümüştü. Bu oranın 2015’te yüzde 3,1 olması bekleniyor. Karbon salımında daha önce yaşanan düşüşler, 2009’daki mali kriz başta olmak üzere küresel ekonomik büyümenin yavaşladığı dönemlerde yaşanmıştı. 

KÜRESEL ISINMA NELERE YOL AÇABİLİR?

Araştırmalara göre, bugüne kadar yerküre genelinde insan faaliyetlerinden kaynaklanan sıcaklık artışı 0,85 dereceyi geçti. Eğer 2050'ye kadar artış 2 dereceyle sınırlı tutulamazsa üstesinden gelinmesi çok güç olacak problemler yaşanacak.

BU DURUMUN SEBEBİ SERA GAZI

Bu durumun en temel sebebi ise sanayileşmenin başlamasından bugüne kadar atmosfere salınan 545 milyar ton karbondioksit (CO2) eşdeğeri sera gazı. Eğer bu rakamın üzerine 2050'ye kadar atılan sera gazı miktarı 790 milyar tonu geçerse sıcaklık artışını 2 dereceyle sınırlı tutma hedefine ulaşılamayacak. 

RAKAM 1 TRİLYONU GEÇECEK

Bugünkü artışla devam edilmesi halinde ise rakam 1 trilyon tonu geçecek. Böyle bir durumun gerçekleşmesi halinde sıcaklık artışı 4,5 dereceyi geçecek. Buzullar eriyecek.

DENİZLER YÜKSELECEK

Denizler yaklaşık 63 santimetre yükselecek. Deniz sularındaki asitlik artacak. Bu durum başta deniz canlıları olmak üzere tüm ekolojik zinciri etkileyecek. Büyük bir kırılma yaşanacak. Ada ülkeleri ve deniz kıyısındaki şehirler sular altında kalacak.