Güneşteki patlamalar azaldı, küresel ısınma yavaşladı. Bu yaz bizi nasıl bir hava bekliyor derseniz, iyi haberi verelim.
Abone olGeçtiğimiz 18 ayda güneşte meydana gelen patlamaların azalmasına paralel olarak küresel ısınma yavaşladı. Bilim adamlarının tespitlerine göre bu yaz kavurucu sıcaklar yaşamayacağız. Dünyayı serin bir yaz bekliyor.
Harvard Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Willie Soon'un, internette yayınlanan makalesine göre, varoluşundan bugüne kadar sürekli yaşanan güneş patlamaları, 18 aydır azaldı ve yüz yılın en düşük seviyesine ulaştı. Soon'un makalesine göre, bundan dolayı küresel anlamda 2008 yılı gibi 2009 yılı da ''muhtemelen'' serin geçecek.
Soon'un araştırmasına göre, 2007 yılında 163 gün, 2008 yılında da 266 gün güneşte patlama olarak adlandırılan ''leke'' oluşmazken, bu yıl toplamda 15 gün ''lekesiz'' geçildi. Soon'a göre, 2008 yılındaki lekesiz gün sayısı, 1911 yılından bu yana en düşük ikinci yıl olarak listelendi.
Güneş patlamaları son yüzyılda ve yaklaşık 10 yıllık sürede, en yüksek ve en düşük seviyeye ulaşıyor. 2000 yılında ''Solar Max'' denilen en yüksek düzeye ulaşan güneş patlamaları, geçtiğimiz 8 yılda gittikçe azalarak, ''Solar Min'' denilen en az patlama görülen döneme doğru ilerledi. Ancak bu döngü değişim gösterebiliyor. Örneğin, 1645 yılından 1715 yılına kadar güneşteki leke, ya da patlama sayısı çok düşmüş ve dünyada ''Küçük Buz Çağı'' olarak adlandırılan bir dönem yaşanmıştı.
Ancak küresel ısınmanın önemli bir tetikleyicisi olan güneş patlamalarındaki azalma, tek başına bir anlam ifade etmiyor. Küresel ısınma ile mücadele için mutlaka karbon salınımının da kontrol altına alınması gerekiyor.