BIST 9.420
DOLAR 34,37
EURO 36,33
ALTIN 2.832,00
HABER /  SAĞLIK

Bu yağ sağlıklılar listesine girdi!

Prof. Dr. Birol Dağ kuyruk yağının yeterli yendiğinde yaşlılık döneminde eklem rahatsızlıklarını giderdiğini söyledi

Abone ol

Prof. Dr. Birol Dağ, kuyruk yağını, sağlıklı yağlar listesine ekleyen Amerikan Gıda ve İlaç Teşkilatının araştırmasına göre, gençlik yıllarında yeterli miktarda kuyruk yağı tüketen insanlarda, yaşlılık döneminde eklem rahatsızlıklarına daha az rastlandığını söyledi.

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dağ, küçükbaş hayvanların kuyruk yağının, yüzde 60 doymamış yağ asitlerinden oluştuğunu ifade etti.

Bu tür yağların, omega yağ asitleri bakımından zengin olduğunu dile getiren Dağ, "Bu asitlerin kalp-damar hastalıklarına karşı iyi geldiği, bugüne kadar yapılan araştırmalarla biliniyor. Omega yağ asitleri, merada yayılan, kaba yem yiyen küçükbaş hayvanların kuyruk yağlarında çok daha fazla" dedi.

Kuyruk yağının, pelteye benzediğini vurgulayan Dağ, doymamış yağ asidi yüksek olduğu için sıvıya yakın göründüğünü belirtti.

Dağ, kuyruk yağındaki asitlerle ilgili ABD ve bazı Avrupa ülkelerinde araştırmalar yapıldığı bilgisini vererek, "Kuyruk yağını, sağlıklı yağlar listesine ekleyen Amerikan Gıda ve İlaç Teşkilatının araştırmasına göre, gençlik yıllarında yeterli miktarda kuyruk yağı tüketen insanlarda, yaşlılık döneminde eklem problemlerine daha az rastlanıyor" ifadesini kullandı.

SINIRLI HAREKET ETMEK ÇOK ÖNEMLİ

Kuyruk yağının sağlıklı olduğunu yıllardır söylediklerini hatırlatan Dağ, benzer bir durum yumurtada da görüldüğünü anlattı.

Önceden kolesterol bakımından olumsuz olduğu ifade edilerek insanların yumurtadan uzaklaşmalarına yol açıldığını savunan Dağ, şimdi ise insanlara yumurta tüketiminin önerildiğini vurguladı.

Dağ, geçmişte "Kırmızı et, koyun eti yemeyin" diyen çevrelerin, bugünlerde "Sağlığınız için kuzu eti tüketin" şeklinde açıklamalar yaptığına dikkati çekerek, "Yurt dışında yapılan araştırmalar, kuyruk yağının yararlı olduğunu ortaya koyuyor. Tabii bu konuda diğer gıdalarda olduğu gibi sınırlı hareket etmek çok önemli" değerlendirmesinde bulundu.