BIST 9.660
DOLAR 34,61
EURO 36,37
ALTIN 2.931,79
HABER /  GÜNCEL

Bu virüs dünyayı tehdit ediyor!

Başta Ortadoğu olmak üzere tüm dünyayı kasıp kavuran Flame'in özellikleri bir bir ortaya çıkıyor

Abone ol

Bugüne kadarki en büyük ve karmaşık saldırı araç takımı olarak tanımlanan “Flame”in C&C altyapısı üzerinden çalıştığı, başta Windows olmak üzere 7 farklı işletim sistemine entegre olabilidiği açıklandı.

Henüz bizim ülkemizde çok az sayıda yayılma gösterse de, Flame'in dünyayı ele geçirmesini durdurmak şimdilik mümkün olmadı. Özellikle dijital casusuluk ve kritik bilgi hırsızlığı amaçlı kullanılan yazılım ABD ve Kanada'da da faaliyet gösteriyor.

Farklı ülkelerdeki işletmeleri hedef alan yeni siber silah “Flame”, son derece karmaşık yapılı ve zararlı bir yazılım. Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) tarafından desteklenen bir araştırmada, Kaspersky Lab uzmanları tarafından keşfedilen Flame'in, yapılan analizler sonucunda bugüne kadarki en büyük ve karmaşık saldırı araç takımı olduğu ortaya çıkarıldı.

Kaspersky Lab analistleri, yazılımın siber bilgi kaçakçılığı için kullanıldığını ve verilerle hassas bilgileri çalmak üzere bilgisayarlara gireceğini ortaya çıkardı. Çalınan veriler, Flame’in komuta et ve kontrol et tipindeki C&C sunucularından birine gönderiliyor.

Kaspersky Lab, Flame’in C&C altyapısıhakkında, detaylı bir araştırma bildirisi yaptı.

GoDaddy ve OpenDNS işbirliği ile Kaspersky Lab, Flame’in C&C altyapısı tarafından kullanılan zararlı adreslerin çoğunluğunu tespit etmeyi başardı.

İşte Flame ile ilgili bilinmeyenler:

· 4 yıldır hiç farkedilmeden pek çok ülkede çalışan Flame C&C altyapısı, zararlı yazılımın dünya çapında mercek altına alınmasıyla geçen hafta çevrimdışı oldu. Altyapının farklı bir yapılanmaya geçip tekrar aktif olması bekleniyor.

· An itibariyle, 2008 ve 2012 yılları arasında kaydettirilen ve Flame tarafından kullanılan C&C sunucuları ve ilgili alan adlarından 80’den fazlası biliniyor.

· Geçtiğimiz 4 yılda, Flame C&C altyapısına ev sahipliği yapan sunucular pek çok konum arasında hareketliydi. Bu konumların içinde Hong Kong, Türkiye, Almanya, Polonya, Malezya, Letonya, İngiltere ve İsviçre gibi ülkeler de bulunuyor.

· Flame C&C alan adları, 2008 yılına kadar uzanan, etkileyici bir sahte kimlik ve benzeri kayıt bilgileri ile kaydettirilmişti.

· Kaspersky Lab araştırmasına göre; virüsün bulaştığı kullanıcılar Orta Doğu, Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya-Pasifik gibi pek çok bölgede bulunuyor.

· Flame saldırganları, PDF, Office ve AutoCad çizimlerine karşı ilgi gösterdiği düşünülüyor.

· Flame C&C sunucusuna yüklenen veri, nispeten basit algoritmalar ile şifreleniyor. Çalınan dokümanlar ise Zlib ve PPDM sıkıştırmasının modifiye bir sürümü ile sıkıştırılıyor.

· Daha önceden bazı zararlı yazılımlar için iyi bir çözüm olarak tanıtılan Windows 7 64 bit, Flame’ e karşı da etkili görünüyor.

William MacArthur ve GoDaddy Ağ Kötüye Kullanımı Departmanı’na, hızlı tepkileri ve bu araştırmadaki büyük desteklerinden dolayı teşekkür eden Kaspersky Lab, aynı zamanda araştırma süresince OpenDNS Araştırma Ekibi’yle de başarılı bir işbirliğine imza attı. Kaspersky Lab yetkilileri, bu keşfin hemen ardından birçok ülkenin CERT’leri ile temasa geçerek, onları Flame C&C alan adı bilgisi ve zararlı sunucuların IP adresleri hakkında bilgilendirdi.