BIST 9.420
DOLAR 34,38
EURO 36,28
ALTIN 2.837,96
HABER /  DÜNYA

Bu ülkede 'kadınlar el üstünde' tutuluyor

RUANDA kadınların el üstünde tutulduğu bir ülke haline geldi. Meclis'in yüzde 64'ünü kadın vekiller oluşturuyor. Bu noktaya acı bir deneyimden geldiler.

Abone ol

Küçük bir Batı Afrika ülkesi olan Ruanda'da, dünya genelinin aksine, kadınlar birçok alanda saygın bir konuma sahip bulunuyor.  Parlamentonun yüzde 64’ünü kadınların temsil ettiği, siyasetin yanı sıra ekonomi ve sosyal alanlarda da önemli roller üstlendiği Ruanda, ABD, Almanya ve Fransa gibi gelişmiş ülkelere örnek teşkil ediyor.

BM’nin Uluslararası Parlamentolararası 2015 raporunda, milletvekili oranının en az yüzde 30’unu kadınların oluşturması tavsiye edilirken Ruanda anayasasında karar alma mercilerinde çalışanların yüzde 30’unun kadın olmasına ilişkin madde bulunuyor. Bu maddeyi uygulamaya da geçirdiği görülen ülkede parlamentonun 80 milletvekilinden 51’ini yani yüzde 64'ünü kadınlar temsil ediyor.

NÜFUSUN YARISI KADIN

BU NOKTAYA ACI BİR DENEYİMLE GELDİLER
Ruanda kadınları baş tacı ettiği bu noktaya çok kötü bir deneyimden sonra ulaştı.
BM verilerine göre, 1994'teki soykırımda 500 bine yakın kadının tecavüze uğradığı, 400 binden fazlasının da dul kaldığı ülkede, acılarını geride bırakarak önemli görevler yürütmeye karar veren kadınların küllerinden doğduğunu söylemek mümkün.

Yaklaşık 12 milyon nüfuslu ülkenin 6 milyonunu oluşturan kadınların siyaset dünyasında bulunması, ülkedeki kadın toplumuna farklı bir bakış açısı da kazandırıyor. Örneğin Ruandalı kadınlar, mevcut kabinede 2009 yılından bu yana Dışişleri Bakanı görevini üstlenen Louise Mushikiwabo’nun vazifesini başarıyla yürüttüğünü düşünüyor.

DIŞİŞLERİ BAKANI DÜNYA LİSTESİNDE

Frankofon Genç Afrika (Jeune Afrique) dergisinin 2014 yılı raporunda, dünyada en etkili 50 kadın sıralamasında Dışişleri Bakanı Mushikiwabo’nun yanı sıra Doğu Afrika Topluluğu yetkililerinden Ruandalı Valentine Rugwabiza’nın bulunması dikkati çekiyor.

Ülkenin önemli isimlerinden Parlamento Sözcüsü Donatille Mukabalisa, konuya ilişkin AA’ya açıklamasında, Ruanda’da zihniyetin değiştiğine dikkati çekerek “Kadınların çoğunun hak ettiği seviyede olduğunu düşünüyorum. Bir gün ülkeyi bir kadının yönettiğini duyarsam hiç şaşırmam" değerlendimesinde bulundu.

ERKEKLER KOMPLEKS YAPMIYOR

Ruandalı "kıdemli" milletvekili Juvenal Nkusi de yönetim becerilerine sahip oldukları için kadınların parlamentoda çoğunlukta olduğunu, bu konuda da erkekler olarak komplekse girmediklerini dile getirdi.

Ruanda, ayrıca pek çok kıta ülkesinden farklı olarak aile mirasında kadınlara da hak tanıyor. Kadınlar, ayrıca 2003 anayasasında cinsiyet eşitliğinin getirilmesinde de önemli roller üstlendi.

2 BİN İŞKADINI

Resmi verilere göre, ülkede dış ticaretten tekstile çeşitli sektörlerde çalışan 2 binden fazla girişimci kadın bulunuyor.

İthalat-ihracat şirketinde 5 yıldır çalışan Vestine Uwamaliya, bir kadın olarak bu sektörde çalıştığı için gururlu olduğunu belirterek eşinden para almadığı için memnuniyetini ifade etti.