Yeni Zelanda’da aynı cinsiyetten insanların da yasal olarak evlenebilmesini öngören yasa onaylandı. <br/>Büyük Okyanus kıyısındaki ada ülkes...
Abone olYeni Zelanda’da aynı cinsiyetten insanların da yasal olarak evlenebilmesini öngören yasa onaylandı.
Büyük Okyanus kıyısındaki ada ülkesi Yeni Zelanda’da 1955 yılından itibaren yürürlükte olan evlilik yasası değiştirilerek artık ülkede aynı cinsiyetten olan insanların da yasal olarak evlenebilmesini öngören yeni yasa bugün hukukçular tarafından kabul edildi. Yeni yasanın 77’ye karşı 44 gibi büyük bir oy farkı ile kabul edildiği bildirilirken, parlamentonun aldığı yeni karardan mutluluk duyan birçok eşcinsel çiftin barlarda ve kafeteryalarda kutlama yaptığı belirtildi. Eşcinsel çiftlerin ülkede kabul edilen bu yeni yasayı ’eşitlik yolunda bir mihenk taşı’ olarak gördükleri kaydedildi. Yeni yasanın kabulüyle sokaklara çıkarak kutlama yapan eşcinsel Tania Bermudez - Sonja Fray çifti durumdan memnuniyetlerini, “Bu, bizim artık birbirimizi ’karım’ olarak çağırabileceğimiz anlamına geliyor” ifadesiyle dile getirdiler. Ülkede eşcinsel evliliğin yasallaşması sürecini korkuyla takip ettiklerini belirten Muhafazakar Parti lideri Colin Craig, halk arasında bu kanuna karşı olan birçok insan olduğunun altını çizerek, “Biz şu an politikacıların, halkın asla vermeyeceği bir kararı verdiklerini görüyoruz” şeklinde konuştu. Muhafazakar Parti liderinin bu iddiasına karşın anketlerin, Yeni Zelandalıların yüzde 70’inin sürece destek verdiğini gösterdiği bildirildi.
2005 senesinden itibaren eşcinsel sivil toplum kuruluşları ve birliklerini yasal olduğu yeni Zelanda, Asya-Pasifik bölgesinde eşcinsel evliliği yasal düzenlemelere dahil eden ilk ülke olmasıyla dikkat çekiyor.Dünya çapında ise eşcinsel evliliği anayasaya sokan 13. ülke konumunda bulunuyor. Eşcinsel evliliğin yasal olduğu diğer ülkelerden bazıları ise Hollanda, Belçika, İspanya, Kanada, Güney Afrika, Arjantin ve Uruguay, Fransız ve İngilizler de eşcinsel evliliğin anayasada yer almasını öngören bir yasa tasarısını parlamentoda oylamalarına rağmen henüz kabul çoğunluğuna erişemediler.
(İHA)