BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  DÜNYA

Bu tırmanış konuşulur!

Yeni Zelenda'nın en yüksek dağına tırmanırken ayaklarını kaybeden dağcı Everest için yola çıktı.

Abone ol

Yeni Zelanda'nın en yüksek dağı Cook'a tırmanırken, 1982'de geçirdiği bir kaza sonucu bacaklarını kaybeden dağcı Mark Inglis, Everest'e tırmanmak amacıyla ülkesinden ayrıldı.

Hareketinden önce açıklamalarda bulunan 47 yaşındaki Yeni Zelandalı dağcı, ''Bunu Everest'e 2 bacağı olmadan tırmanan ilk kişi olmak için yapmıyorum, öyle olursa da ne ala. Ben bütün ömrümce dağcılık yaptım ve Everest gerçekten de bir son nokta'' ifadesini kullandı.

Cook Dağı'na tırmanırken bir yarığa düşen ve burada 2 hafta kadar sıkışıp kaldığı için bacaklarını kaybeden Inglis, kazanın kendisini engellemesine izin vermeyerek, 2000'de Sydney'de yapılan Engelliler Olimpiyat Oyunları'nda bisiklet dalında gümüş madalya kazanmış. Dünyanın en yüksek altıncı zirvesi Cho Oyu'ya da tırmanan Inglis, esprili biçimde takma bacaklarının irtifa kazandıkça daha hafifleşeceğini ve ayak parmaklarının donma riski olmadığını söyledi ve ''Dağcılık, fiziksel olduğu kadar zihinsel bir spor. Eğer gerçekten bir şeyler yapmak istiyorsanız, azıcık acı ne yazar. Sadece bununla yaşamayı bilmek gerekir'' dedi. Inglis, Tibet tarafından Everest'e tırmanmaya başlayacağını ve nisanın ilk haftasına doğru ana kampa ulaşmayı hedeflediğini, zirveye ulaşmak için de yaklaşık 2 ay kadar gerektiğini söyledi.