Çocuğunuzun sağlığı için ihmale gelmeyen testleri mutlaka yaptırın...
Abone olSağlık Bakanlığının yeni doğan her bebeğin 24 saat içerisinde işitme testi yapılmasını mecburi kılmasının ardından, sonraki yaşlarda oluşabilecek kalıcı kayıpların önüne geçilmiş oldu. Uzmanlar, ilk testlerde tespit edilen işitme kayıplarını hafife almadan, ikinci kez de bebeklerini kontrol ettirmelerini tavsiye etti.
KBB Opr. Dr. Kamran Sarı, yeni doğan bebeklerde işitme tarama testinin Sağlık Bakanlığı’na bağlı bütün devlet ve özel hastanelerde mecburi olarak yapıldığını belirterek; “Her yeni doğan bebeğin 1000 de 1 ile 3 arasında genetik işitme kaybı oranı vardır ve yüksek bir orandır. Bu testte işitme kaybı erken dönemde saptanırsa çocuğun dil gelişimi konuşma gelişimi olumsuz etkilenmeden tedaviye başlamak mümkündür” dedi.
İLK 6 AY ÖNEMLİ
Sarı, işitme kaybında ilk altı ayın önemine dikkat çekerek, testin bebekler için çok kolay bir uygulama olduğunu söyledi.
Bebeklerin uykuda iken rahatsız etmeyecek ve canını yakmayacak şekilde saniyeler içerisinde işitme testinden geçtiğini belirten Sarı, şu açıklamalarda bulundu:
“Bebek uyurken bu testin yapılması lazım. Hasta yakınları gelmeden çocuğunu emzirip uyutup o şekilde gelirse test çok çabuk sonuçlanıyor. Testi geçemediği taktirde 10-15 gün sonra tekrar ikinci bir teste tabi tutuyoruz. Çocukta işitme kaybı olduğundan değil ama bazen kulakta sıvı olabiliyor. 15 gün sonra tekrar çağırıyoruz eğer bunda da testi geçemezse yeni bir test için ileri merkeze yönlendiriyoruz.”