BIST 9.944
DOLAR 35,35
EURO 36,51
ALTIN 3.034,34
HABER /  DÜNYA

Bu tehdit çok su kaldırır!

İran Deniz Kuvvetleri Komutanı Tuğamiral Habibullah Seyyari, İran'ın gerekli görmesi durumunda Hürmüz Boğazı'nı kapatabileceğini açıkladı.

Abone ol

İran'a 'petrol' ambargosu ihtimalinin gündeme gelmesi İran'ı çileden çıkardı. Ambargoya karşı tavrını belli eden İran yönetimi, dünya petrol ticaretinin yüzde 40'nın geçtiği Hürmüz Boğazı'nı kapatacağını açıkladı.

İran'ın açıklamalarının ardından başta Suudi Arabistan olmak üzere bölge ülkeleri ayaklandı. Ancak en sert tepki kuşkusuz ABD'den geldi. 5. Filo'dan yapılan açıklama netti:

"Hürmüz Boğazı’nda trafiğin durmasına izin vermeyeceğiz."

SU İÇMEKTEN KOLAY

Devlet televizyonuna açıklama yapan Seyyari, dünya petrol ticaretinin yüzde 40'ının geçtiği Hürmüz Boğazı'nı kapatmanın "İran için bir bardak su içmekten daha kolay olduğunu" söyledi.

Seyyari, Umman Denizi'ni kontrol altında bulundurdukları için şimdilik boğazı kapatmaya gerek görmediklerini kaydetti.

Avrupa Birliği dışişleri bakanlarının üç hafta önce dünyanın 5. en büyük ham petrol ihracatçısı olan İran'a yaptırımları artırma kararı almasının ardından İran ile Batı arasında gerilim tekrar tırmanışa geçmişti.

İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi, dün yaptığı açıklamada, ABD ve bazı Avrupa ülkelerinin İran petrolüne yaptırım uygulaması halinde Hürmüz Boğazı'ndan petrol transferine izin vermeyeceklerini belirtmişti.

SUUDİLER YANITTA GECİKMEDİ

Suudi Arabistan, İran'ın Hürmüz Boğazı'nı kapatma tehdidine cevap verdi.

Suudi Arabistan Petrol Bakanlığı yetkilisi, Körfez ülkelerinin, İran'ın Hürmüz Boğazı'nı  kapatması halinde dünya pazarında oluşabilecek İran ham petrolü kaybını Körfez ülkelerinin karşılamaya hazır olduğunu bildirdi.

Adının açıklanmasını istemeyen yetkili, Suudi Arabistan ve diğer petrol üreticisi Körfez ülkelerinin gerektiği halde devreye girebileceğini belirtti.

İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi, İran petrolüne yaptırım uygulanması halinde Hürmüz Boğazı'ndan petrol transferine izin vermeyeceklerini söylemişti.

FRANSA'DAN İRAN'A ÇAĞRI

Fransa da Hürmüz Boğazı'nı kapatma tehdidinde bulunan İran'a bölgedeki seyrüsefer haklarına saygı göstermesini istedi. Fransa Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Bernard Valero, İran'ın Hürmüz Boğazı'ndaki seyrüsefer özgürlüğüne izin veren uluslararası yasaya sadık kalmasını talep ettiklerini belirtti.

"İranlı yetkilileri, uluslararası yasaya, bilhassa da boğaz ve uluslararası sularda seyrüsefer özgürlüğüne saygı duymaya çağırıyoruz" diyen Valero, 1982 tarihli BM sözleşmesine göre Hürmüz Boğazı'nın uluslararası bir boğaz olduğunu ifade etti.

TOLERANS YOK

ABD Savunma Bakanlığı, İran'ı, Hürmüz Boğazı'ndaki deniz trafiğini durdurmaması konusunda uyardı ve burada olası bir İran blokajına karşı "tolerans gösterilmeyeceği" vurgulandı.