BIST 9.673
DOLAR 35,18
EURO 36,73
ALTIN 2.959,68
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Bu siteler insanı delirtiyor!

Günlük yaşantımızın yarısını çalan sosyal paylaşım siteleri ünlü bir akademisyen ilginç bir açıklamada bulundu. İşte o açıklama..

Abone ol

Kendilerine sosyal paylaşım sitesi diyorlar, ama artık Twitter ve Facebook gibi siteler tam anlamıyla anti-sosyal olarak ifade edilebilir.

Bu görüşler ABD'deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nün önde gelen akademisyenlerinden Profesör Sherry Turkle'a ait.

Turkle, teknolojinin hayatlarımız üzerinde hakimiyet kurma tehdidi taşıdığını, bizi daha izole ve 'daha az insan' hale getirdiğini savunuyor. Hatta profesör sosyal paylaşım sitelerinin kullanımını bir çeşit 'modern delilik' olarak da adlandırıyor.
Profesöre göre, daha iyi iletişim sağlamamıza olanak verme illüzyonu altında, bu teknoloji bizi insanlar arası gerçek iletişiminden tecrit ederek, gerçek dünyanın kötü bir taklidi olan siber-gerçekliğe hapsediyor.

Profesör, Alone Together (Yalnız Birlikte) adlı kitabıyla enformasyon çağına yönelik bir saldırıya öncülük ediyor. Profesör, sosyal ağın bizi delirtebileceğini de öne sürerek, tanık olduğu 'patolojik bir davranışa' örnek veriyor: Cenaze törenlerindeki yaslı kişilerin iPhone'larını kontrol etmeleri.

Sherry Turkle'ın insanları Twitter gibi sitelere daha az zaman harcamaya çağıran kitabı kitabı Amerika'da entelektüel bir karşıtlığın parçasını oluşturuyor. Giderek artan internet faaliyetini eleştiren başka Amerikalı akademisyenler de var. Bunlardan biri Ohio'daki Kent State Üniversitesi'nden profesör William Kist, Noel'de Facebook'a intihar notu bırakan ve ardından intihar eden Simone Back örneğini veriyor. 42 yaşındaki Simone'un 1508 Facebook arkadayı olmasına rağmen hiçbiri ona yardım etmemişti, hatta çoğu onunla alay etti.

Öte yandan Twitter ve Facebook savunucuları, sosyal medyanın çok sayıda faydası olduğunu, sözgelimi birbirinden çok uzak olan insanların daha fazla iletişim kurmasını sağladığını söylüyor.

Özel günlerin kuru bir Facebook mesajıyla geçiştirildiği, binlerce Facebook 'arkadaşından' gerçekte sadece birkaçıyla görüşüldüğü düşünüldüğünde akla "Gerçekten sosyalleşiyor muyuz, yoksa asosyal bireylere mi dönüşüyoruz?" sorusu geliyor.