BIST 9.976
DOLAR 34,07
EURO 38,04
ALTIN 2.834,60
HABER /  GÜNCEL

Bu restoranda herşey otomatik

Bu restoranda garson yok, siparişi bilgisayara ver. Mekanizmayla masanda...

Abone ol

Almanya'da bir restaurant hem maliyeti düşürmek hem de müşterileri bekletmemek için ilginç bir yöntem kullanıyor. Siparişler garsonlar yerine bilgisayarlara veriliyor ve raylı bir mekanizma ile masaya ulaştırılıyor. Türünün ilk örneği olan otomatik restauranta Almanlar büyük ilgi gösteriyor.
     
Almanya'daki bu restaurant bildik restaurantlardan farklı. Burada masadan masaya dolaşarak sipariş alan garsonlar yok.
     
Müşteriler siparişlerini masada önlerine gelen dokunmatik ekrandan veriyor. Ekrandaki menüden seçim yapılıyor ve sipariş bekleniyor.
     
Peki siparişler masaya nasıl geliyor? Bunun için restaurantta siparişlerin taşındığı raylı bir sistem var.
     
Bilgisayardan yukarı ulaştırılan sipariş, aşağıya sarmal bir şekilde uzanan raylı mekanizmayla müşterinin önüne kadar geliyor. Yiyecekler dökülmesin diye de kapaklı kaplar kullanılıyor.
     
Amaç zamandan tasarruf
Restaurantta en çok eğlenenler çocuklar. Restaurant sahibi amacının müşterileri bekletmemek ve zaman kazanmak olduğunu söylüyor.
     
Bir başka amaç ise personel bütçesinde tasarruf yapmak. Restaurant sahibine göre maliyet yarıya düşmüş bile.
     
100 kişilik bu otomatik restaurant kendi alanında bir ilk. Bu yüzden her akşam dolup taşıyor. Ancak restauranttaki teknolojik sistem tamamen kusursuz değil.
     
Müşteriler zaman zaman siparişlerin raylı sistemde sıkışmasından yakınıyor. O zaman da siparişleri tekrar "rayına oturtmak" çalışanlara düşüyor