Türkiye'de sadece Eskişehir'de uygulanıyor. Bu protokol sayesinde yüzlerce kişi felç olmaktan kurtuldu.
Abone olEskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi ile İl Sağlık Müdürlüğü arasından 2009'da imzalanan ''Beyin Krizi Protokolü''nün değerlendirme toplantısı yapıldı.
İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Hüseyin Fidan, ESOGÜ Rektörlük binasında düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, protokol gereği beyin damarlarını tıkayıcı hastalığa maruz kalan hastaların 112 Acil Servis ekipleri tarafından çok hızlı şekilde ESOGÜ'ye ulaştırıldığını bildirdi.
ESOGÜ'de damar açıcı tedavi yapılan hastaların en kısa zamanda sağlığına kavuştuğunu belirten Fidan, şöyle konuştu:
''Ölüm riski yüksek hastalar yaşamaya devam etti. Beyin krizi nedeniyle sakat kalıp yaşamı başkalarına bağlı kalabilecek hastalar protokol sayesinde şu anda sağlıklı olarak yaşamını sürdürüyor. Bu çok örnek bir çalışma. Eskişehir'deki bu çalışma diğer kentlerde yapılamıyor. Bu ciddi bir organizasyon çalışması. Hastalarımız ESOGÜ'ye hızla ulaştırılarak yaşama bağlandı. Protokolde emeği geçenleri kutluyorum.''
ESOGÜ Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özcan Özdemir de söz konusu protokolde Sağlık İl Müdürlüğünün, ESOGÜ Acil Tıp Fakültesi Anabilim Dalının ve ESOGÜ Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalının aktif olarak görev aldığını söyledi.
2009-2010 beyin damarlarını açıcı tedavi uygulanan hasta sayısının 100'e ulaştığını anlatan Doç. Dr. Özdemir, şöyle devam etti:
''Bu hastaların yüzde 94'ü Eskişehir ve çevre illerden doğrudan 112 Acil Servis ekipleri tarafından ESOGÜ'ye getirildi. 100 hastanın yüzde 48'i damar açıcı tedavi sayesinde şu anda hiç kimseye ihtiyaç duymadan ve tamamen bağımsız olarak yaşamını sürdürüyor. Şu anda Eskişehir Beyin Krizi Protokolü, Avrupa'nın en ileri merkezlerindeki kadar hızlı ve başarılı yürütülüyor.''
Toplantıya, ESOGÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sinan Erginel ve ESOGÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Dekanı Prof. Dr. Zübeyir Kılıç da katıldı.