BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Bu proje 'devleti' birbirine düşürdü

Asya ve Avrupa katılarını İstanbul Boğazı'nın altından birleştiren Marmaray projesi devletin iki kurumunu birbirine düşürdü. Bu kavganın nedeni ise milyonlarca lira gelir.

Abone ol

Avrupa ile Asya'yı, İstanbul Boğazı'nın altından birbirine bağlayacak olan MARMARAY'da sefere konulacak trenlerin yıllık 600 milyon TL gelir sağlayacak işletmesi için büyük rekabet başladı.

TCDD, ulusal düzeydeki operatör olarak MARMARAY'ın işletmesinin ‘doğal' olarak kendisine verilmesini beklerken, araya sürpriz bir rakip girdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi de MARMARAY'a talip oldu.

Habertürk'ün haberine göre, Avrupa ile Asya'yı, İstanbul Boğazı'nın altından birbirine bağlayacak olan MARMARAY'da sefere konulacak trenlerin yıllık 600 milyon TL gelir sağlayacak işletmesi için büyük rekabet başladı. TCDD, ulusal düzeydeki operatör olarak MARMARAY'ın işletmesinin ‘doğal' olarak kendisine verilmesini beklerken, araya sürpriz bir rakip girdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Ulaşım AŞ de MARMARAY'a talip oldu.

Yüzyılın alt yapı projesi olarak gösterilen MARMARAY'da çalışmalar tam gaz devam ediyor. Projenin, 3 yıl sonra hizmete alınması hedefleniyor. MARMARAY, işletmeye girdiğinde deyim yerindeyse para basacak. Projeksiyonlara göre MARMARAY'da demiryolu hatlarında sefer yapacak (çok sayıda ilçe ve bölge için farklı banliyö treni olacak) günlük 700 tren, en az 1 milyon yolcu taşıyacak. İşletmenin, yıllık gelirinin 600 milyon TL düzeyinde olacağı hesaplanıyor.

İŞLETMESİ İÇİN BÜYÜK YARIŞ

MARMARAY'ın işletmesi için büyük rekabet başladı. TCDD ve İstabul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Ulaşım AŞ, işletmeyi almak için bastırıyor. İşletmeye talip olan TCDD'nin Genel Müdürü Süleyman Karaman, bir grup gazeteciyle yaptığı sohbette, MARMARAY'la ilgili soruları yanıtladı. MARMARAY'ın işletmesini istediklerini vurgulayan Karaman, "İstanbul Büyükşehir Belediyesi de istiyor. Elbette, son sözü hükümet söyleyecek" dedi. Süleyman Karaman, işletme hangi kurumda olursa olsun, trafiğin TCDD'nin denetiminde olması gerektiğini belirterek, "Trafik kontrolü TCDD'ye verilmez de belediyeye verilirse diğer belediyeler de trafik kontrolünü ister. Bu durumda, ulusal trafik kontrolünde kopukluk olur. O zaman TCDD, ulusal trafiği idare etmekte zorlanır. Bu da kazalara neden olur. Onun için trafik bizde olmalı, alt yapı işletmeciliği bizde olmalı. Banliyöler nasıl gidecek onu TCDD belirlemeli" dedi.

GEBZE-HALKALI ARASI 4 TÜR TREN OLACAK

MARMARAY kapsamında Gebze ile Halkalı arasında dört tür tren işletileceğini anlatan Karaman, "Biri banliyö, ikincisi yük treni, üçüncüsü Yüksek Hızlı Tren ve diğeri de bölgesel trenler. Bunların trafiğini TCDD ayarlamak zorunda. Bizim ilk arzumuz, işletmeciliği TCDD'nin yapması. Ancak kararı elbette hükümet verecek. Her halükarda trafik bizde kalacak. Tersi çok tehlikeli" diye konuştu.

MARMARAY'DAN İLK GÖRÜNTÜLER


TCDD: BİZDEN BAŞKASI RİSKLİ OLUR

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, MARMARAY'ın işletmesini istediklerini belirterek, "İstanbul Büyükşehir Belediyesi de istiyor. Elbette, son sözü hükümet söyleyecek" dedi. Karaman, işletme hangi kurumda olursa olsun, trafiğin TCDD'nin denetiminde olması gerektiğini belirterek, "Trafik kontrolü TCDD'ye verilmez de belediyeye verilirse diğer belediyeler de trafik kontrolünü ister. Ulusal trafik kontrolünde kopukluk olur. Bu da ciddi bir tehlike oluşturur" uyarısında bulundu.

MARMARAY, 3 yıl sonra işletmeye girdiğinde deyim yerindeyse para basacak. Projeksiyonlara göre MARMARAY'da demiryolu hatlarında sefer yapacak (çok sayıda bölge için banliyö treni olacak) günlük 700 tren, en az 1 milyon yolcu taşıyacak. İşletmenin, yıllık gelirinin 600 milyon TL düzeyinde olacağı hesaplanıyor.

ORTAKLIK DA OLABİLİR

Süleyman Karaman, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile ortak kuracakları bir şirket eliyle de işletmenin yapılabileceğini vurgulayarak, şöyle devam etti: "İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ortak şirketimiz var. Bize alt yapı ücreti veriyor. Biz de alt yapının bakımını yapıyoruz. Sinyale, elektrifikasyona, alt yapıya trafiğe biz bakıyoruz. İzmir'de, yolcuları ortak kurduğumuz şirket taşıyor. Bu işletme, iyi de gidiyor."
Karaman, MARMARAY'da banliyö işletmesinin karlı olacağını belirterek, "Hesaplamalar karlı olacağını gösteriyor; ama, elbette tahminler tutarsa" dedi. Karaman, günde en az 1 milyon yolcu taşınacağını söyledi.

TCDD'NİN ŞANSI DAHA FAZLA

MARMARAY'ın işletmesi konusunda TCDD'nın daha şanslı olduğu değerlendirmesi yapılıyor. Projeyi, Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı Demiryollar Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı (DLH) Genel Müdürlüğü yürütüyor. Bugüne kadar demiryolu ve liman inşaatlarını gerçekleştiren DLH, projeyi bittikten sonra işletmesini TCDD'ye devretti.