Küçük Musa'nın ölümüyle gündeme gelen oyunlar çocuklara para kazandırarak, bağımlılık ve hırs yaratıyor.
Abone olErzurum'da bir öğrencinin öldürülmesiyle gündeme gelen internette yer alan oyun gruplarının Türkiye'den 2 milyondan fazla kullanıcısı olduğu olduğu belirtiliyor. Oyunların yer aldığı internet portalının yöneticisi Sadun Kaya, bu oyunların Türkiye'de 2 milyondan fazla kullanıcısının olduğunu söyledi. Kaya, "Karakterlere sahip olmak için 25 bin TL civarında paraların ödeniyor." dedi.
Erzurum'da okula gitmek üzere evden çıkan ve 6 gün sonra cesedi bulunan Musa Kang'ın, 'Metin2' adlı oyun nedeni ile kaçırıldığı iddiası tüm gözleri bu oyuna çevirdi. İlk olarak Çin'de ortaya çıkan ve son dönemlerde Türkiye'de giderek yaygınlaşan 'Metin2' ve benzeri onlarca oyun, başta çocuklar olmak üzere herkesi bilgisayar bağımlısı yapmakla kalmıyor, oyunda kullanılan silahları satın almak için yüklü miktarda para da harcatıyor. Para kazanma ve sürekli başarı elde etme hırsı kazandıran bu oyunda, vatandaşlar arasında oluşan pazar, bilgisayar karakterlerinin (char) oyunun çok yaygın olduğu yabancı ülkelerde 10 bin dolara kadar yükselen fiyatlarla satılmasına yol açıyor.
DÜNYADA 55 MİLYAR DOLARIK BİR SEKTÖR
Oyunlar hakkında bilgi veren Sadun Kaya, dünyada 55 milyar dolar cirosu olan dev bir sektör olduğunu söyledi. Yapılan araştırmalara göre önümüzdeki yıllarda bu sektörün cirosunun 200 milyarı geçeceğini de belirten Kaya, Erzurum'da yaşanan olayın adli vaka olduğu için konuşmak istemediğini belirterek, Kang'ın karakterinin 500 TL civarında bir değere sahip olduğunu ifade etti. Bazı karakterlerin 25 bin TL'ye kadar satıldığını da açıklayan Kaya şöyle konuştu; "Bu oyunların tutkunları var. Daha fazla güce sahip olmak için karakterleri satın alıyorlar. Bu da onlara mevki makam kazandırıyor sanal ortamda. Bir tekstilcinin BMW arabasını getirip Kocaeli'nde bir karakter ile değiştirdiğine şahit oldum. Bu alışveriş de yasak değil. Yasal bir düzenleme de yok. Ama devlet isterse bu oyunları yasaklayabiliyor. Dünyada çok yaygın olan ve cirosu büyük olan dev bir sektör."
SANAL ORTAMDA KENDİMİZİ TATMİN EDİYORUZ
Beş yıldır bu oyunu oynayan nakliyeci Umut Ateş (30) oyunların çok farklı bir ortam yarattığını söyledi. Günde 8 saatini bu oyunlara ayırdığını belirten Ateş, şimdiye kadar birkaç karakter sattığını ifade etti. Ateş, "Bu oyunlar sayesinde çok arkadaşım oldu. Sanal ortamda arkadaşlarla sohbet ediyoruz. Daha fazla güce sahip olunca birçok kişiye emrediyorsun. Gücün artıyor. Bu da insanı tatmin ediyor." dedi.
ÇİN DE BİR KİŞİ OYUN YÜZÜNDEN ÖLDÜRÜLDÜ
Birçok alanda olduğu gibi bu oyun gruplarının büyük bir bölümü Çin sahip. Özellikle de bu oyunlar Çin'de çok yaygın ve bunun için cinayet işlendi. Alınan bilgiye göre, Çin'de bir oyuncunun, oyunda çok değerli olan kılıcı çaldığı gerekçesiyle bir başka oyuncuyu öldürdüğü öğrenildi. Çinli oyuncu cinayet suçundan idama mahkum edildi. Çin hükümeti, üç saatten fazla bilgisayar başında kalmayı yasakladı. Buna karşılık Türkiye'de şimdiye kadar bu oyunlarla ilgili herhangi bir düzenleme yapılmadı.