BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

Bu otomobilin yakıtı bedava

Selçuk Üniversitesi'nde öğrenim gören 16 öğrenciden oluşan bir ekip, benzin derdine çare olacak otomobil için kolları sıvadı

Abone ol

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesinde öğrenim gören 16 öğrenciden oluşan bir ekip, hazırladıkları bir proje çerçevesinde güneş enerjisiyle çalışan otomobil yapmak için çalışmalara başladı.

Selçuk Üniversitesi Ar–Ge ve Girişimcilik Topluluğu üyesi öğrenciler, TÜBİTAK tarafından alternatif enerji teknolojilerinin kullanımını yaygınlaştırmak ve bunun için gerekli beyin gücü ve bilgi birikiminin oluşmasını sağlamak amacıyla düzenlenen ''2010 Formula-G'' yarışlarına katılmak üzere bir otomobil üzerinde çalışmalara başladı.

Ar-Ge ve Girişimcilik Topluluğu Başkanı Makine Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi Sezer Pıçak başkanlığında, aralarında Makine, Elektrik-Elektronik Mühendisliği ve Otomotiv Öğretmenliği bölümünde öğrenim gören öğrencilerin de yer aldığı 16 kişilik ekip, Ağustos ayında yapılacak yarışmaya güneş enerjisiyle çalışan araba projeleriyle katılacak.

Pıçak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 6 ay önce otomobil için çalışmalara başladıklarını söyledi.

OTOMOBİLE GÜNEŞ TANRIÇASI ANLAMINA GELEN 'UMAY' ADI VERİLDİ

Yaptıkları otomobille günümüz yakıtlarına alternatif oluşturmayı amaçladıklarını ifade eden Pıçak, şöyle konuştu:

''Çünkü bu araçlar doğaya zarar vermiyor. Hidrojenle çalışan arabaların atığı sadece saf su oluyor. Güneş enerjisiyle çalışan otomobillerin ise hiç atığı olmuyor. Biz ilk etapta, güneş enerjisiyle çalışan bir otomobil yapacağız. Bu otomobilin iskeletini oluşturduk. Tüm parçalarını, montajını öğrenciler yapıyor. Yapacağımız güneş enerjisiyle çalışan otomobile, eski Türklerde güneş tanrıçası anlamına gelen 'Umay' ismini verdik. Ortalama 70 kilometre hız yapabilecek Umay'ın gövdesinin tamamı dayanıklı ve hafif olan karbonfiberden olacak.''

100 BİN LİRALIK OTOMOBİL İÇİN SPONSOR ARIYORLAR

Yeterli maddi destek sağlanamadığı için otomobilin yapımının uzadığını dile getiren Pıçak, 100 bin liraya mal olacak proje için sponsor firma aradıklarını bildirdi.

Sadece SÜ Teknokent'ten destek aldıklarını belirten Pıçak, ''Ancak bunlar yeterli değil. Eğer destek sağlanırsa projeyi en kısa zamanda bitireceğiz. Biz bütün proje aşamalarını tamamladık. Ekip olarak kendimize inanıyoruz'' diye konuştu.

Pıçak, güneş enerjisiyle çalışan otomobilin ardından, yine TÜBİTAK yarışmasına katılmak üzere 'Hilal' adını verecekleri hidrojenle çalışan bir otomobil de üretmek istediklerini sözlerine ekledi.