BIST 9.832
DOLAR 35,07
EURO 36,56
ALTIN 2.952,17
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Bu okullar 184 aydır su borcunu ödemedi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Diski Genel Müdürlüğü Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı 74 okulun suyunu borç sebebi ile kesti

Abone ol

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Diski Genel Müdürlüğü Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı okulların 184 aydan bu yana 19 milyon TL borcu olduğunu ve bu nedenle 74 okulun suyunu kestiklerini belirtti.

Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İşletmesi Genel Müdürlüğü (DİSKİ) 184 aydan bu yana su borcunu ödemeyen 211 okuldan 74 tanesinin suyunu kesti. Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı 211 ortaöğretim ve lise dengi okulun 184 aydan bu yana ödenmeyen su faturaları nedeniyle 19 milyon 338 bin TL'lik borcu bulunduğunu belirten DİSKİ Genel Müdürü Fahrettin Çağdaş, okulların tatil edilmesinin ardından su kesintisine başladıklarını bildirdi.

Çağdaş, gerekli resmi yazışmaları yaptıklarını ve ihtarlar yapıldıktan sonra okulların da kapanmasını fırsat bilerek ve üzülerek okulların sularını kestiklerini dile getirdi.

Çağdaş, "DİSKİ gibi kurumlar merkezi hükümetten hiçbir yardım almadan yaptıkları tahsilat ile su ve kanalizasyon çalışmalarını yapmaktadırlar. 2010 yılı bütçesi içerisinde gerek mesken ve resmi kurumlarda 69 milyon 791 bin lira alacağımız vardır. Bu alacağımızın en kısa sürede tahsil edebilme sorumluluğumuz vardır.

Meskenlere yönelik ihtar ve icra süreçleri sürerken, ilköğretim okulu ve liselerde 211 okulumuzun toplam su borcu 19 milyon 338 bin liradır. Bunlar yeni borçlar değildir. 186 aylık borçlardır. Biz gerek Bakanlık, gerek Valilik, gerekse Kaymakamlıklarla ilgili yazışmalarımız oldu.

Bizim gerek mesken ve ticarethanelerede yaptığımız uygulamaları resmi kurumlarda da uygulamaya başladık. Hiç istemeden çocuklarımızın eğitim gördüğü okullarımızın suyunu kesmek kabul edilebilecek bir şey değil. Ama biz de yaz tatiline denk getirdik ve bu uygulamayı başlattık. Bugün itibari ile 74 okulumzda su kesintisi yaptık.

Su kesintisi yaptığımız 74 okulun borcu 9 milyon 135 bin TL civarıdır. Yaptığımız müracatlar sonucu kısmi ödemeler yapanlar oldu. Bizim çağrımız şudur: Biz çocuklarımızın eğitim ve öğretim gördüğü bu alanlarda böyle bir uygulama yapmak bizi derinden etkilemiştir, biz herkesin gerekli sorumlulukları yerine getirmesini istiyoruz. Biz nasıl bu kende 24 saat su hizmeti getirmekle zorunluysak her kamu görevlisi de kendi kamu alanı ile ilgilenmek zorundadır" dedi.

Kentte kaçak su miktarınında yüzde 50'lerde olduğunu bildiren Çağdaş, "Diyarbakır kent merkezi ve bağlı köyler hesaplanarak 1 milyon 480 bin nüfusa su verecek kapasitemiz var. Bizim yaptığımız hesaplamalarda Diyarbakır'ın 2025 yılına kadar hiçbir problemiz yoktur.

Kaçak su ile ilgili Diyarbakır yine en sıkıntılı illerden bir tanesidir. Bunların sebebi çarpık yapılaşma ve kentleşme ile sosyoekonomik nedenlerdir. En son Haziran ayı verilerine göre kente verdiğimiz su miktarı 5 milyon 962 bin metre küptür, faturalandırılan 3 milyon 10 bin metreküptür. Verilen su ile faturalandırılan yüzde 50.5'tir. 2004 yılında başladığımızda bu oran yüzde 62'lerdeydi" şeklinde konuştu.

Çağdaş, ayrıca resmi kurum anlamında sadece Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı okulların değil aynı şekilde Dicle Üniversitesi'nin de 7 miyon TL'nin üzerinde borcu olduğunu ve bu alacakları tahsil etmeden kesintisiz sağlıklı bir hizmet yürütemeyeceklerini belirtti.

Diyarbakır Milli Eğitim Müdürünün tatilde olması nedeniyle konuyla ilgili bilgisine başvurulan Milli Eğitim müdür yardımcısı konuyla ilgili konuşmak istemediğini kaydetti.