BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Bu nasıl iş? Tehlikeli ihmal!

Başbuğ, mühimmat sayısı belli dedi ancak yapılan bir hata bu kadar da olmas dedirtecek cinsten!

Abone ol

Deniz Kuvvetleri’nin Koç Müzesi’ne hediye ettiği Uluçalireis denizaltısında TNT kalıpları bulundu. Patlayıcılar polise haber verilmesi gerekirken askere teslim edildi.

Deniz Kuvvetleri’nin Koç Müzesi’ne hediye ettiği Uluçalireis denizaltısında TNT kalıpları bulundu. Yedi yıldır ziyarete açık olan denizaltıdaki patlayıcı imha edildi

Kasımpaşa’da bulunan Rahmi Koç Müzesi’nde sergilenen Uluçalireis denizaltısında 1960 yılına ait Amerikan menşeli patlayıcı ve TNT kalıpları bulundu. 14 Kasım 2008 günü denizaltının bakımından sorumlu müze çalışanı emekli Deniz Astsubay Hasan Oğuz İşleyenel tarafından şans eseri bulunan patlayıcılar santral dairesinde bir poşet içerisindeydi. Denizaltı, 2001 yılında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan müzeye devredilmiş ve halkın ziyaretine açılmıştı. TNT kalıplarının bugüne kadar patlamamış olması da yetkililer tarafından büyük bir şans olarak değerlendiriliyor.

EMNİYET YERİNE ASKERE TESLİM EDİLDİ

Bombaların bulunmasının ardından ilginç bir gelişme yaşandı. Sivil alanda bulunan bu patlayıcılarla ilgili bilgi, İstanbul Emniyet’ine bildirilmesi gerekirken, müze yetkilileri Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Ali Feyyaz Öğütçü konuyla ilgili haberdar edildi. Öğütçü de aynı gün, Beykoz’da bulunan Kurtarma ve Sualtı Grup Komutanlığı’nı telefonla arayarak müzeye bir SAS görev timi gönderilmesi emrini verdi.

BEYKOZ'DA İMHA EDİLDİ

Binbaşı Bülent Başarkanoğlu başkanlığında görevlendirilen SAS timi, saat 17: 00’da müzeye giderek, santral dairesi iskandil cihazı arkasında poşet içerisinde bulunan patlayıcıları yerinde inceledi. İnceleme sonrası emniyet altına alınan patlayıcılar, buradan Beykoz SAS Grup Komutanlığı’na götürüldü. Beykoz’da yapılan inceleme sonrası, patlayıcılar Koramiral Feyyaz Öğütçü’nün emriyle, 17 Kasım 2008 günü, Kıdemli Üsteğmen Erhan Atasoy tarafından, eğitim sahasında infilak ettirilerek imha edildi.

DENİZALTINDA UNUTULMUŞ

Konuyla ilgili 19 Kasım 2008 günü bir de “Görev Sonuç Raporu” düzenlenip, Öğütçü’ye sunuldu. Beykoz’da bulunan Kurtarma ve Sualtı Komutanlığı’nda görevli Kurmay Başkan Deniz Albay Kemal Kesen ve Harekat Eğitim Şube Müdür Vekili Deniz Albay İlhan Öcalan tarafından hazırlanan dört sayfalık raporda, “Emrin telefonla şifai olarak verildiği, patlayıcıların Amerikan menşeli 1960’lı yıllarda kullanılan eski tip malzeme olduğu” belirtildi. Raporda patlayıcıların denizaltına ne zaman ve neden konulduğuyla ilgili ise herhangi bir bilgi verilmiyor. Taraf’ın ulaştığı Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda görevli yetkililer, patlayıcıların denizaltında unutulmuş, bu mühimmatla birlikte müzeye devredilmiş olabileceğini söylediler.

RUTUBETTEN ETKİLENMİŞSE...

Emniyette görevli bomba uzmanlarının verdiği bilgiye göre, TNT kalıpları kibrit ya da çakmakla bile ateşlenebiliyor. 1960 yılından kalma kalıpların rutubetten etkilenmesi durumunda patlama niteliğini kaybetmesi de sözkonusu. Denizaltında poşet içerisinde bulunan malzeme listesi ise şöyle: “Amerikan menşeli 2 adet 100 gr. TNT içeren Burgu Fişeği, 1 adet 1 libre TNT kalıbının ikiye bölünmesi sonucu elde edilmiş, bir buçuk libre TNT patlayıcı kalıbı, 160 cm. portakal renkli eski saniyeli fitil ve altı adet mekanik fünye.”