BIST 9.777
DOLAR 34,16
EURO 38,17
ALTIN 2.920,22
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Bu müdür alkışlanır

Haydarpaşa'da ortaya çıkan görüntüler sonrası İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü ders verdi.

Abone ol

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ata Özer, Haydarpaşa Lisesi İngilizce öğretmeni Vedat Varol'a öğrencilerin gösterdiği saygısızlığın sevgisizlikten kaynaklanan bir olay olduğunu söyledi. Özer, Atatürk Havalimanı'nda gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtladı.

Haydarpaşa Lisesi müdürü ile görüştüğünü, öğretmen Vedat Varol'u da görüşmek üzere çağırdığını belirten Özer, ''Valilik onayı ile 2 müfettişi görevlendirerek olayın açıklığa kavuşması için kanun ve yönetmelikler çerçevesinde soruşturma başlattım. İlgililer hakkında yönetmelik ve talimatlar doğrultusunda işlem yapılacak'' dedi. Özel şöyle konuştu: ''Onlar genç. Bizim ülkemizin çocukları. Neden yapmışlar? Niçin buna bu şekilde müsamaha edilmiş? Şu anda çocukların öğrencilikle alakası yok. Disiplin Yönetmeliği'nin bunlara uygulanması söz konusu değil. Zaten ben yasaklamalarla, dövmeyle, atmayla, notla korkutmayla bu işin halledileceğine inanmayan bir eğitimciyim. Bu çocukları bu hale getiren nedir? Bunun sebeplerini araştıracağız, bulacağız.''

''DİSİPLİN YÖNETMELİĞİ İŞLER HALE GETİRİLDİ''

Özer, okullarda işlemez halde olan disiplin yönetmeliğinin Milli Eğitim Bakanlığınca işler hale getirildiğini, ancak çocukların mezun olmaları nedeniyle bu çocuklar hakkında herhangi bir işlem yapma hakkına sahip olmadıklarını söyledi. Diğer okullardaki sorunları da yönetici, öğretmen ve veli işbirliğiyle çözmeye çalışacaklarını ifade eden Özer, okul yöneticileriyle toplantılar yapacaklarını kaydederek, bu konuda velilerin ve medyanın da yardımcı olmasını istedi.

Özer, bu tür problemlerin bitmeyeceğini savunarak, ''Okullarda bu duruma nasıl gelindiğinin sebeplerini siz de biliyorsunuz, ben de biliyorum. Bir başkasının özgürlüğünün başladığı yerde diğerinin özgürlüğü biter. Okullarda eğitimde, terbiyede bana göre özgürlük olmaması lazım. Orada özgürlüğün bitmesi lazım. Özgürlük belli bir yere kadar'' diye konuştu. Yaklaşık 2.5 aydan beri bir çalışma yaptığını dile getiren Özer, şunları kaydetti:

''Ama karşı taraf çıkıyor ve '21. yüzyılda biz kıyafetten mi, disiplinden mi söz edeceğiz. Eğitimin kalitesinden söz etmemiz gerekir' diyor. Ben de diyorum ki, çocuğu okuldan içeri soktuğunuz zaman, ona hakkı olan araç ve gereci, eğitim yapacağı sınıfı hazırlamadığımız, 21. yüzyılın icaplarına göre öğretmenimiz hazırlıklı olarak sınıfa girmediği müddetçe bu olaylar devam edecek. Öğretmenler kendilerini yetiştirmek, okul idaresi çocuklarımızla ilgilenmek mecburiyetinde. Çocuklarımızı sevmeliyiz. Bu sevgisizlikten kaynaklanan bir olay. Şımarıklık ama bir ders esnasında bu nasıl meydana geliyor ben de merak ediyorum.''

''BU OKUL ANADOLU LİSESİ''

Özer, geçen yıl meydana gelen bir olayın neden şimdi gündeme getirildiğini anlamadığını, ancak gündeme getirenleri de alkışladığını ifade ederek şunları söyledi: ''En azından ne olduğumuzu bilelim. Kimseyi aldatmadan çocuklarımızın nerelere gittiğini, nelerle meşgul olduğunu anne babalar bilsin. Bu mesele benim, sizin değil, bu mesele bizim meselemiz. Atatürk'ün cumhuriyeti emanet ettiği gençliğin nelerle meşgul olduğu meselesidir. Bu çocuklarla ilgilenmek mecburiyetindeyiz. Bunlar sevgiden uzak kalmışlar. Bu da Anadolu Lisesi dikkatinizi çekiyorum. Belirli puanlarla, kazanarak girilmiş bir okul. Not ortalaması çok düşük olan çocuklarımızın durumu ne? Bu sorunlarla el birliğiyle ilgileneceğiz. Ben usanmayacağım.''

''ÖĞRETMENİN YASAL HAKKINI KULLANMASI GEREKİR''

Özer, eğitimin kapıdan okula girer girmez başladığını, herkesin öğrenci kılık kıyafetiyle okula geleceğini, okul idaresi ve aile birliklerinin de çağın icaplarına göre eğitim yapacakları sınıfları çocuklara hazırlayacaklarını söyledi. Bu olayı öğretmenin okul idaresine, okul idaresinin de İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne neden bildirmediğinin araştırılacağını belirten Özer, soruşturmanın okul açısından 1 hafta 10 gün içinde biteceğini kaydetti. Özer, olayla ilgili görüntüleri izlediğini, gazeteyi de okuduğunu belirterek, ''Olayda hukuken doğru olanı yapacağız. Ne çıkacak göreceğiz. Öğretmenin de yasal hakkını kullanması gerekir diye düşünüyorum'' dedi.

ÖĞRETMEN RAPOR ALDI

Öte yandan, olayın ortaya çıkmasının ardından öğretmen Vedat Varol'un, bugünden geçerli olmak üzere 10 günlük rapor aldığı öğrenildi. Bir okul yöneticisi de olayın öğrencilerin çoğunluğunun rapor aldığı dönem sonunda yaşandığını kaydederek, ayrıca Varol'un olayı, ''Yüz kızartıcı bir şey yok, öğrenciler sadece şaka yapıyorlardı. Bunda bir art niyet görmedim'' şeklinde ifade ettiğini bildirdi. Haydarpaşa Lisesi öğrencileri de olaya tepki göstererek, başarılı olan okulun bir kaç öğrencinin davranışlarıyla gündeme gelmesinden üzüntü duyduklarını söylediler.