BIST 9.927
DOLAR 35,02
EURO 36,77
ALTIN 2.970,90
HABER /  GÜNCEL

Bu masada bakın hangi vaadler verilmiş hepsi ortaya çıktı

Mesud Barzani, bağımsızlık referandumu konusunda masaya oturduğu ABD tarafından kendisine alternatif sunulduğunu söylemişti. Barzani'nin yeterli bulmadını söylediği o alternatifin detaylarını ABD'nin önde gelen gazetesi Washington Post yazdı.

Abone ol

ABD'nin, bağımsızlık referandumunun ertelemesi karşılığında Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) önerdiği alternatifin ayrıntıları ortaya çıktı. Washington Post gazetesi, ABD'nin IKBY Başkanı Mesud Barzani'ye 3 yıllık bir yol haritası sunduğunu yazdı.

Washington Post yazarı David Ignatius, bugünkü yazısında ABD Dışişleri Bakanlığı'nın bağımsızlık referandumunu ertelemesi için IKBY'ye sunduğu söz konusu alternatifin içeriğini yazdı. 

Ignatius, Barzani'ye ‘itibarını koruyan' bir öneri sunulduğunu aktardı.

ABD'DEN BARZANİ'YE 3 YILLIK YOL HARİTASI

Duvar'ın Washington Post'tan aktardığına göre, ABD Dışişleri Bakanlığı Barzani'ye 3 yıllık bir yol haritası önerdi.

- Yol haritasında, Bağdat'la 3 yıl boyu müzakere öngörülüyordu;

- Müzakerelerin Birleşmiş Milletler'in (BM) arabuluculuğunda yapılması öneriliyordu;

- Erbil ile Bağdat arasındaki tüm anlaşmazlık konularının madde madde ele alınması planlanıyordu;

- Ele alınacak konular arasında bağımsızlık da bulunuyordu.

MESRUR BARZANİ: REDDETMEK ZORUNDAYDIK

Ignatius'a konuşan ABD'li yetkililer Barzani'nin bu ödünleri vermeyi reddederek oylamayı düzenlediğini söyledi. Washington Post yazarı, konuyu Barzani'nin oğlu ve IKBY Güvenlik Konseyi Başkanı olan Mesrur Barzani'ye de sordu.

Mesrur Barzani, "Bunu yapmak zorundaydık çünkü Irak hükümeti anayasanın çok sayıda maddesini ihlal etti" dedi.

ABD'NİN PASİFLİĞİNDEN ENDİŞELİYİM'

Mesrur Barzani'nin Ignatius'la söyleşisinde dikkat çeken bir mesajı da, ABD'ye yaptığı arabuluculuk çağrısı oldu. Iraklı Kürt yetkili, merkezi yönetimin ‘Kürdistan halkını cezalandıran tehlikeli önlemler aldığını' söyleyerek, şöyle devam etti:

"Amerika müttefiklerini desteklemeli ve gerilimi azaltmalı. Bunu yapmak için en iyi pozisyonda olan ülke ABD. Amerika'nın, Kürdistan'a yöneltilen askeri tehditler karşısındaki pasifliğinden endişeliyim."

‘BARZANİ, OYLAMAYI SİYASİ BİR MİRAS OLARAK DÜZENLEMEK İSTEDİ' 

Washington'ın Barzani'ye referandumu ertelemesi için baskı yapmaya aylar öncesinden başladığını aktaran Ignatius, "Fakat Barzani, Batılıların Kürt arzularına karşı bir asırdan uzun süredir devam eden ihanetinin yükünü omuzlarında hissetti. Yardımcıları ABD'ye sessizce, gerçek bir ayrılığın yıllar sonra ve Bağdat'la müzakere edilerek gerçekleşeceği teminatı verse de, Barzani bağımsızlık oylamasını siyasi bir miras olarak düzenlemek istedi" dedi.

Ignatius, Iraklı Kürtlerin referandumla yanlış hesap yaparak ‘ABD, Irak hükümeti ve kendileri için gereksiz sorunlar yarattığı' yorumunu yaptı.

‘ABD BAĞDAT'LA DİYALOGLARINA ARABULUCULUK YAPMAYI KÜRTLERE BORÇLU'

"Fakat bu durum, Amerika'nın Kürt müttefiklerini istikrarsızlaştıracak gerilimi azaltmak için daha çok çalışmasını gerektiriyor" diyen Ignatius, yazısına şu ifadelerle son verdi:

"Kürt yetkililer şu an durumu sakinleştirmek için yardıma ihtiyaçları olduğunu söylüyor ve haklılar. Trump yönetimi yetkilileri ise oylama sonrasındaki duruma yardım etmeye ve Bağdat'la görüşmeleri teşvik etmeye hazır olduklarını söylüyor. Fakat bu, suçlu kim olursa olsun, bir an evvel ele alınması gereken bir sorun. Kürtlerin referandumunun zamanlaması ne kadar yanlış olursa olsun bu, bir dostun verdiği ve acı dolu bir tarihi yansıtan bir karardı. ABD, Bağdat'la diyaloglarına arabuluculuk yapmayı Kürtlere borçlu. Buna başlamak için doğru nokta da, uluslararası hava seyahatini, yani Kürdistan'ın dünyayla bağlantısını garanti altına alan bir anlaşma."