LPG'yle çalışan otomobillerden sonra bir cinlik daha... Vatandaşın biri LPG'nin hakkını verdi. İşte made in Turkey haberi..
Abone olLPG'li taksileri duydunuz, bindiniz... Hatta otomobiline LPG takanları da görmüşsünüzdür. Peki ya bunu hiç gördünüz mü?
Ankara'da motosiklet döşemesi işiyle uğraşan Yüksel Kalaycıklıoğlu, yakıttan tasarruf etme amacıyla motosikletine LPG tüpü taktı.
Motosiklet sürücülerinin daha az yakıt sarf etmesi için aracına LPG taktığını belirten Kalaycıklıoğlu, ''1,5 sene uğraştım. Gerekli randımanı aldım'' dedi.
ÇEKİŞİ İŞİ, ÇOK EKONOMİK!
Kayaycıklıoğlu sistemi nasıl kurduğuna dair bilgi de verdi:
LPG'ye dayanıklı basınç tüpü yaptırdığını, motosikletin beyninde de bazı değişiklikler yaptığını ifade ederek, ''Basınç altında sıvılaştırılmış gazlar, alçak atmosfere çıktıkları zaman soğuyor ve beyin çalışmaz hale geliyor. Onun için gerekli şeyleri yaptım, motora uyguladım, çalıştırdım. 15-20 gün randıman alamadım. Ayarları yaptırdıktan sonra randıman aldım. Benzinden daha iyi çekişi var. Çok ekonomik'' diye konuştu.
Kalaycıklıoğlu, LPG tüpü takmadan önce motosikletinin kilometrede 30 Kr'lik, taktıktan sonra ise 8 Kr'lik yakıt tükettiğini kaydetti.
Sistemin çalışması hakkındaki bir soruya ise Kalaycıklıoğlu, ''Gaz, LPG tankından beyne geliyor. Oradan mikserlere dağılıyor. Yanma odasında yanıp dışarı çıkıyor'' yanıtını verdi.
LPG sistemleri hakkında daha önce bilgi sahibi olmadığını anlatan Kalaycıklıoğlu, konuyu en ince ayrıntısına kadar araştırdığını ifade etti.
Kalaycıklıoğlu, LPG'nin ruhsata işlenmesi için ilgili yerlere başvurmayı düşündüğünü de belirterek, ''Bir de patentini almayı düşünüyorum. Deneme amaçlı yaptığım için kullanmıyorum. Onları aldıktan sonra kullanmayı düşünüyorum. Şu an ekonomik durumum iyi değil. Ekonomik durumumu düzelttiğim zaman patentini almayı düşünüyorum'' dedi.
LPG TAKILMASI YASALMI? UZMAN GÖRÜŞÜ İÇİN TIKLAYIN..
Makine Mühendisleri Odası Sorumlu Mühendisi Cemal Gedikoğlu ise motosiklete LPG tüpü takılmasının yasal bir sınırlaması olmadığını belirterek, ''Ama her araca LPG tüpü takmanın uluslararası standardı var. O standarda uyduğu sürece kimse 'motosiklete niye LPG tüpü takıyorsunuz?' deme lüksüne sahip değil'' dedi.
LPG montajının Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Makine Mühendisleri Odası tarafından yetkilendirilmiş firmalarca yapıldığını hatırlatan Gedikoğlu, ''O firmalar aracılığıyla LPG montajı yapılabiliyor. Yasal boyutu bu. Şahıs kendi başına bir araçta o tür bir değişiklik yapma yetkisine sahip değil'' diye konuştu.
''Kişinin kendi başına LPG montajı yaptığı taktirde bunu ruhsatına işletemeyeceğini'' anlatan Gedikoğlu, ''oluşacak her türlü kazadan da kişinin kendisinin sorumlu olacağını'' söyledi.