BIST 9.420
DOLAR 34,41
EURO 36,30
ALTIN 2.843,59
HABER /  DÜNYA

Bu kümes için günde 1 ton kömür yakılıyor

Beyaz et sektörünün öncü bölgesi Balıkesir’de etlik piliçlerin yetiştirildiği dev kümesler kömürlü soba ile ısıtılıyor. Kar altında kalan sı...

Abone ol

Beyaz et sektörünün öncü bölgesi Balıkesir’de etlik piliçlerin yetiştirildiği dev kümesler kömürlü soba ile ısıtılıyor. Kar altında kalan sıfır derecedeki ortamda kümeslerin içerisindeki hava sıcaklığı ise 26-27 derece dolaylarında tutuluyor.
Balıkesir’de etlik piliç yetiştiriciliği yapan bine yakın kümes sahibi zor kış koşullarında civcivleri soğuktan korumak için büyük çaba harcıyor. Yazın dev tribünlerle soğutulan dev kümesler kışın ise soba denilen dev kömür kazanlarıyla ısıtılıyor. Konuyla ilgili bilgi veren Balıkesir Tavuk Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ferdi Boran, kömürlü sobaya bağlı üflemeli kalorifer sistemi kullanarak kümeslerini ısıttıklarını bildirdi. Balıkesir’de mevsimin ilk kar yağışının da gerçekleştiği yöneticiliğini Birlik Başkan Yardımcısının yaptığı entegre tesiste her biri 35 bin kapasiteli 10 dev kümes yer alıyor. 350 - 400 bin üretim kapasiteli tesisteki kümesler kömür yakılan sobalı sistemle ısıtılıyor. Konuyla ilgili bilgi veren Balıkesir Tavuk Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ferdi Boran, "Tesisimizde şu anda 35 bin civciv bakıyoruz. Üç sıra halinde yemlik ve sulukları mevcut. Altlık olarak çetik ısı sistemi var. Isıtma için borularla üflemeli kalorifer sistemi kullanıyoruz, kömür yakıyoruz. Bu bizi sıkıntıya sokuyor. Çünkü kömür ne kadar kalorisi yüksek olsa da dışarıdaki soğuk içeriye girdiğinde buranın tekrar nemini ve dengesini sağlayabilmemiz için sobalarımız 24 saat çalışıyor. Devamlı kömür yanıyor. Kümesimiz 150 metre uzunluğunda, genişlik 14 metre. Bafıllar var, küçük pencereler hayvanlarn hava almasını sağlıyor. Tünel havalandırma dediğimiz fan sistemimiz var. 10 tane tonik fanımız var ama hepsini çalıştırmıyoruz çünkü dışarıdaki soğuk havayı içeriye alır. Kışın tavukçuluk yapmak gerçekten zor ve zahmetli. Şu anda tavukçuluk borcunu harcını ödemiyor pozisyonda. Dışarıda hava sıcaklığı sıfır derece ancak kümesin iç sıcaklığı 26-27 derece, bu 25 ila 27 derece arasında oynar. Daha fazla düşürdüğümüzde hayvanların ölüm riski artar, hastalık ve ölümle karşı karşıya kalır. Civcivler büyüdükçe bu 20 dereceye kadar düşüyor. 43 günlük iken 20 derece olabilir. Ama şu anda 27 günlük civcivler aşağı ısıda ölürler. Bu soğuklarda bakıcılar devamlı kümeslerde, bir fan kapanması olabilir, sobalar arıza yapabilir. Yaşadığımız en büyük iki sıkıntıdan biri soba. Soba arıza yaptığı zaman içerisi bir anda soğuyor o zaman bu hayvanın gelişimine etki ediyor, gelişimine etkilediği noktada hayvan kiloya gidemiyor kiloya gidemeyince hayvan bize zarar veriyor. Onun için bu kümeste 24 saat bakıcı hayvanların başından ayrılmıyor. Balıkesir genelinde hemen hemen bin üretici var. Bin üretici de aynı şekilde üflemeli soba kullanıyor. Şimdiye kadar iki-üç tanesi sulama sistemi kullandı, onlarda iyi randıman alan var, alamayan var. Ama yüzde 99’u kümeslerini bu şekilde soba ile ısıtıyor."

BİR KÜMES İÇİN GÜNDE 1 TON KÖMÜR YANIYOR
Etlik piliçlerin yetiştirildiği kümeslerde dışarıda bulunan entegre kulübelerdeki dev kazanlı kömür sobalarında her bir kümes için soğuk havalarda günde en az 1 ton kömürün yakıldığı bildirildi. Toz kömürün kullanıldığı sobaların arıza yapmaması için ayrı bir çaba gösteriliyor. Kümeslerin ısı ve nem kontrolleri ise dijital olan elektronik panelden yapılıyor. Küçük bir olumsuzlukta alarm veren sistem görevlileri anında uyararak gereken müdahalenin yapılmasını sağlıyor. Kümesler bu sistemle hem manuel hem otomatik olarak denetim altında tutulabiliyor. Türkiye’de kırmızı ette olduğu gibi kanatlı beyaz et sektörünün de başı çeken bölgesi olan Balıkesir’de yüzlerce entegre tesis halinde dev kümeslerde yüzbinlerce etlik piliç yetiştiriliyor. Piliç sektörünün en önde gelen kuruluşlarının merkezi konumundaki Balıkesir’de üretilen piliçler hem yurt içi hem yurt dışı pazarıyla ülke ekonomisine büyük ölçüde katma değer sağlarken, piliç üreticileri sektörün zorda olduğunu belirtiyor.
(İHA)