Trakya'nın bazı köylerinde eşek sayısının son yıllarda gittikçe azalması çobanları sıkıntıya soktu
Abone olEdirne merkeze bağlı Avarız köyünün küçükbaş hayvanlarını güden 15 yıllık çoban Osman Onat, yaptığı açıklamada, çobanların vazgeçilmezi, sürüye yol gösteren eşeklerin sayılarının gittikçe azaldığını söyledi.
10 yıl öncesine kadar neredeyse her evde eşek olmasına rağmen bu sayının şimdilerde yok denilecek kadar azaldığını ifade eden Onat, şunları kaydetti:
''Biz çobanların en büyük yardımcısı eşeklerdir. Eşek sırtına çobana ne lazımsa (azıklar, yağmurluklar, oturmak için örtüler) yüklenir, önden giderek sürüye öncülük eder. Eskiden her yanda olan eşek, son yıllarda yok olmaya başladı. Küçükbaş besiciliğinin azalmasıyla eşeklere ihtiyaç azaldı. Bu yüzden eşeğe ihtiyaç olmayınca bir anlamda sahip çıkılmayan eşekler bir bir yok oldu. Eskiden her yan eşekti, şimdi arayıp da bulamıyoruz. Paran olsa bile eşek yok.''
Onat, eşek olmayınca artık yükleri de motosikletlere yüklemeye ve sürünün yanında motosikletle gidip gelmeye başladıklarını kaydetti.Çoban Selami Şimşek de eşek sayısındaki azalmaya anlam veremediğini ancak son yıllarda civar köylerde eşek sayısının gittikçe azaldığını belirtti.Kırklareli'de de küçükbaş hayvan besicileri, eşek bulmakta zorlanıyor.
Kırklareli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nurkan Çıldır, hayvancılığın yoğun olduğu Kırklareli'de istedikleri zaman eşek bulamadıklarını söyledi.
Birliğe üye besicilerin yüzde ellisinde eşek olduğunu, geri kalanların ise eşek bulmakta zorlandığını ifade eden Çıldır, ''Devletin hayvancılığa verdiği desteklerle insanlar yeniden küçükbaş ve büyükbaş hayvancılığa yöneldi. Böyle bir artış olunca haliyle eşeğe talep arttı. Bölgede nesli azalan eşekler rağbet görmeye başladı. Köylü, fiyatı 250 ile 500 lira arasında değişen eşekleri mumla aramaya başladı'' dedi.
EŞEK, ÇOBANLARIN OLMAZSA OLMAZI
Koyun sürüsünde mutlaka bir eşek bulunması gerektiğini belirten Çıldır, ''Eşek, çobanların olmazsa olmazı. Çünkü eşeğin sırtındaki semer bir çobanın hem mutfağı hem de gardırobu. Çoban gece gündüz, elinde ekmeğini, suyunu ve kepesini taşıyamaz. İşte orada eşek devreye girer. Taşıma amaçlı alınan eşekler sürüye kılavuzluk eder. Dar geçitler ve yollar eşeğin öncülüğünde aşılır'' diye konuştu.
Kırklareli merkeze bağlı Kuzulu köyünde sürü sahibi Gültekin Çetin de eşek bulmakta zorlandıkları için Trakya'nın köylerinde satın almak için eşek armaya çıktıklarını belirtti.Aynı sıkıntının Edirne ve Tekirdağ'da da yaşandığına işaret eden Çetin, eşeğin bir çobanın eli ayağı kadar önemli olduğunu kaydetti.
Veteriner hekim Yalçın Gürkaş da zaman zaman sürü sahiplerine aşılama ve tedavi için gittiğinde eşek bulma sıkıntısının kendisine de iletildiğini bildirdi.