BIST 10.852
DOLAR 32,66
EURO 35,44
ALTIN 2.511,53
HABER /  GÜNCEL

Bu köydeki iftarın bir eşi yok

İnanılmaz ve bir o kadar da güzel bir olay... Bu köyde aileler asla tek başlarına iftar açmıyor. Her akşam sırayla biri iftar yemeği düzenliyor.

Abone ol

Antalya'nın Akseki ilçesine bağlı Cendeve köyünde hiç bir aile iftarını tek başına açmıyor. Her akşam köy halkından bir kişi iftar yemeği veriyor. Muhtarlığın yemekhanesinde bir araya gelen köy halkı, orucunu birlikte açıyor.

Cendeve köyünde iftar hazırlığı sabah erken saatlerde başlıyor. Yemek, Cendeveli kadınlar tarafından hazırlanıyor. Köylü kadınlar tarafından köy konağında pişirilen yemekler, iftar saatine hazır oluyor.

BÜTÜN KÖY BİRARADA

Köyde geleneksel olarak her akşam bir kişi iftar yemeği veriyor. Akşam namazının ardından muhtarlığın yemekhanesinde bir araya gelen köy halkı, orucunu birlikte açıyor.

Köy Muhtarı Kadir İpek, atalarından öğrendikleri bu geleneği yaşattıklarını söyledi. İlk zamanlarda köyün ileri gelenlerinin Ramazan ayı süresince iftar yemeği verdiğini anlatan İpek, ''Ancak daha sonra köylülerin tamamı iftar yemeği vermeye başladı. İftar yemeklerimiz sadece köy halkına değil, komşu köylere de açık. Bir gün önce iftar yemeğimizi ilan ederek, onları da davet ediyoruz'' dedi.

İFTAR İÇİN SIRAYA GİRİYORLAR

70 haneli köyde 150 kişinin yaşadığını anlatan İpek, Ramazan ayı süresince iftar verecek köylünün muhtarlıktan sıra aldığını kaydetti.

''Gelenek haline gelen iftar verme adeti, bizlere ve çocuklarımıza paylaşmayı öğretti'' diyen köy sakinlerinden Ahmet Kondak (86) ise bu geleneği gelecek nesillere miras bırakmak istediklerini söyledi.

Yemekleri pişiren kadınlardan Meryem İpek de iftar yemeği için sabah erken saatlerde hazırlıklara başladıklarını, köy kadınlarının birlikte çalışarak iftar saatine kadar bütün işlemleri bitirdiğini ifade etti.