BIST 10.025
DOLAR 35,21
EURO 36,73
ALTIN 2.961,69
HABER /  GÜNCEL

Bu köyde eceliyle ölen yok

Bu köyün ataları en kötü mirası bırakmışlar. Tam 70 yıldır köyde eceliyle ölen erkek olmamış.

Abone ol

İNTERNETHABER-AA

Tarsus'ta 3 gün önce kan davası nedeniyle 5 kişinin öldüğü olaya karışan aileler Diyarbakır'ın Hazro ilçesine bağlı Meşebağları köyünden göç ettiler. O köyün çok önemli bir özelliği var: Tam 70 yıldır Meşebağları köyünün erkekleri eceliyle ölmemiş.

3 gün önce aynı aileden 5 kişi kan davası nedeniyle öldürüldü. 50'ye yakın çocuk yetim kaldı, 6 kadın da dul... Oysa onlar bu kaderden kaçmışlardı... Meşebağları'ndan kaçarak Tarsus'a sığınmışlardı...

BURADA ERKEKLER ECELİYLE ÖLMEZ

Son 70 yılda o köyde, Meşebağları'nda, 100'ü aşkın kişi kan davasına kurban gitti. Zaten köy de o yüzden "erkekleri eceliyle ölmez" diye anılmaya başlandı.

Köyde yaşayan herkes artık bu kaderin bitmesini istiyor. Kadınlar kocalarını, çocuklarını kaybetmek istemiyor, erkekler ölmek istemiyor. Ama kimse bu "kötü miras"ı reddedemiyor.

ÇOCUKLAR KAVGA EDİYOR, KAN DAVASI OLUYOR

Hatta için için bu "kötü miras" sahipleniliyor. Çünkü Meşebağları'nda hala ufacık nedenlerden dolayı kan davası çıkıyor.

Hayvan otlatma nedeniyle çıkan, konuşarak halledilebilecek bir sorun kan davası oluyor.

Çocukların kavgasına büyükler karışıyor. Kan davası oluyor...

Sorsan kimse kan davası istemiyor. Ama ölümlerin ardı arkası kesilmiyor. Köyün muhtarı Seyithan Gören "Herkesin bu sorunun çözümüne katkıda bulunmasını istiyoruz'' diyor. Ama köylü birbirini öldürmeye devam ediyor.

KÖYLÜLER İMAMI BİLE DİNLEMİYOR

Köyün imamı Mehmet Ökmüş "Bölgede 'Meşebağları köyünde erkekler eceliyle ölmez' diye tabir var. Bıktık bundan artık. İnsan öldürmek dinimize aykırıdır. Buna rağmen kan davası nedeniyle cinayetler işleniyor'' diyor ama bunu bir türlü köylüye anlatamıyor...  

SOSYOLOGLAR ARAŞTIRSIN

İşin ilginci köylüler yabancılara karşın son derece hoşgörülü davranmasına rağmen kendi aralarında bir türlü anlaşamıyor. Hazro Kaymakamı Ahmet Özyiğit bu durumun sosyologlarca araştırılması gerektiğini belirtiyor. Özyiğit şunları söylüyor:

''En ufak bir sorun ölümle sonuçlanabiliyor. 20 yıl önce yaşanan kız kaçırma veya benzeri bir sorun nedeniyle halen süren kan davaları var. Meşebağları köyü kan davasının en yoğun yaşandığı köyümüz. Bu köyümüzde erkek nüfusun bir büyük kısmı kan davası nedeniyle yaşamını yitirmiş. Çok sayıda aile de göç etmek zorunda kalmış.

BELEDİYE BAŞKANI BİLE KAN DAVALI

Belediye Başkanımız Hamit Ergin'in ailesi ile başka bir aile arasında 3 yıl önce başlayan kan davası sürüyor. Tüm çabalarımıza rağmen bir türlü sona erdiremedik. Belediye başkanının 500 yakını kan davası nedeniyle ilçeden göç etmek zorunda kaldı. Kan davaları ilçe için büyük sorun.''

Kan davalarının en büyük mağduru kadın ve çocuklar olduğunu da belirten Özyiğit, ''Sorun cahillikten kaynaklanıyor. Kan davalarını çözmek çok zor. Sosyologların araştırması lazım'' dedi.