BIST 9.831
DOLAR 35,15
EURO 36,55
ALTIN 2.966,83
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Bu kitaplarda Atatürk zorunluluğu yok

Avcı, özel yayın evlerinin kılavuz kitaplarında Atatürk resmi ile İstiklal marşı koymayabildiklerini söyledi.

Abone ol

Eskişehir’de adli yıl açılış törenine katılan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, özel yayınevlerinin bazılarının kılavuz kitaplarına Türk bayrağı ve Atatürk resmi ile İstiklal Marşı’nı koyduğunu, bazılarının ise koymadığını belirterek, "Ben de eskiden konuluyordu da bu sene mi konulmuyor diye düşündüm. Hayır, öyle değil. Geçmiş yıllarda da kılavuz kitapların bazılarında var, bazılarında yok. Yönetmelik gereği öyle bir zorunluluk yok" dedi.

Adli yılın açılışı nedeniyle Eskişehir Adalet Sarayı önünde tören düzenlendi. Atatürk Anıtı’na çelenklerin konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törenlere Adliye Sarayı Konferans Salonu’nda devam edildi. Törene Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Vali Güngör Azim Tuna, Eskişehir milletvekilleri Ak Partili Salih Koca, Ülker Can, CHP’li Süheyl Batum ve Kazım Kurt, Garnizon Komutan Vekili Hava Pilot Tümgeneral Cevat Yazgılı, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turhan Turunç, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Davut Aydın, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hasan Gönen, hakim, savcı ve avukatlar katıldı.

BARO BAŞKANI: KİTAPLARDA ATATÜRK RESMİ YOK

Eskişehir Baro Başkanı Rıza Öztekin konuşmasında yargıda yaşanan sıkıntıları dile getirdi. AYrıca, okullardaki bazı kılavuz kitaplarında Atatürk resminin olmadığını da söyleyen Öztekin şunları kaydetti:

"Türkçe öğretmen kılavuzunu aldım. Yönetmelik gereği ilk üç sayfasında Atatürk resmi, Türk bayrağı ve İstiklal Marşı’nın olması gerekiyor. Belki hatalı basılmıştır diyeceğim ama sanmıyorum. Herhalde dağıtıldı. Bu noktada buna neden gerek duyuldu, bilmiyorum. Ayrıca Atatürk çok ilerlerde, çok az geçmiş. Neden? Bize bu ülkeyi emanet ettiği için mi? Bu noktada mutlaka haklı gerekçeleri vardır. Bu yanlışı da gidereceklerini düşünüyorum. Zaten milletin temel kanununda bir değişiklik yapılmıştır. Artık Atatürkçü nesiller yetiştirilmemesi yönünde bir adım atılmıştır."

’ALİ İSMAİL’İ KORUYAMADIK’

Gezi Parkı protestoları sırasında 2 Haziran’da Eskişehir’de 19 yaşındaki üniversite öğrencisi Ali İsmail Korkmaz’ın uğradığı saldırı sonucunda yaşamını yitirdiğini de belirten Baro Başkanı Rıza Öztekin, "Üzücü olaylar yaşandı. Eğer o kadar şiddetli biber gazı sıkılmasaydı, o kadar şiddetli tazyikli su olmasaydı bu olaylar yaşanmayacaktı. Orada bir kamu malına zarar verildiyse onun cezası verilsin. Ali İsmail Korkmaz’ı kaybetmeyecektik. Ali İsmail’i koruyamadık. Ali İsmail bize emanetti. Keşke o kadar yoğun müdahale edilmeseydi. Şeriatın kestiği parmak acımazdı derdik ama artık acıyor. Şeriatın kestiği parmak kopmuştur" diye konuştu.

BAKAN AVCI YANIT VERDİ

Baro Başkanı Öztekin’den sonra kürsüye gelen Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Öztekin’in kılavuz kitaplarında Atatürk resminin bulunmaması konusuna açıklık getireceğini belirterek şöyle konuştu:

"İnsan her yaşta bir şeyler öğreniyor. Avukatlar, savundukları kişinin veya tarafın aleyhine olacak doğruları söylememe sorumluluğu varmış. Ben bunu bilmiyordum. Baro başkanımızın konuşmasında bu kuralın dört dörtlük bir örneğini gördük. Demek ki avukatlıkta böyle bir uygulama var. Baro başkanının konuşmasından da pek çok şey öğrendim. Ama konuşmasındakilerin büyük bir bölümü zaten kamuoyunda, basında tartışılan konular olduğu için, karşılıklı polemiklerle sürüp giden konular olduğu için onlara çok fazla girmek istemiyorum. Milli Eğitim Bakanı olarak beni doğrudan ilgilendiren bir konuda bir bilgi vermek istiyorum. Öğretmen kılavuz kitaplarında İstiklal Marşı’nın ve Atatürk fotoğrafının olmayışıyla ilgili bir soru önergesi de verildi. Benim o vesileyle konudan bilgim oldu. Yaptığımız araştırmada da şunu gördük: Şimdi okullarımızda 3 tip kitap var: Ders kitabı var, çalışma kitabı var, bir de kılavuz kitaplar var. Kılavuz kitaplar, öğretmen kılavuz kitapları. Yani öğretmenin o dersi nasıl işleyeceğini anlatan kitaplar, öğretmenlere yardımcı kitaplar. Bu konuyla ilgili yönetmelikte hangi kitabın başında ne olacağına dair konular sadece ders kitaplarını ilgilendiriyor. Sadece ders kitapları için yönetmelikte böyle bir hüküm var. İstiklal Marşı olur, Atatürk resmi olur, Türk bayrağı olur. Bu ders kitapları için zorunluluktur. Ders kitaplarında var. Soru önergesine konu olan ders kitaplarını incelettik. Onda yanlış bir bilgi var. Tüm ders kitaplarında bunlar var."

Yönetmeliğin gereği olan her yerde Atatürk resmi, Türk bayrağı ve İstiklal Marşı olduğunu anlatan Avcı, "Bunda bir sıkıntı yok. Zaten baro başkanı da ders kitabından değil kılavuz kitaptan söz etti. Kılavuz kitaplarda bu zorunluluk yok. Çünkü kılavuz kitap uygulaması daha sonra başlamıştır. Ama özel yayınevlerinin bazıları bazı kılavuz kitaplarda aynı ders kitaplarında olduğu gibi Atatürk resmini, İstiklal Marşı ve Türk bayrağını koyuyorlar. Bazıları da koymuyorlar. Bu da yeni bir uygulama değil. Ben de eskiden kılavuz kitaplara da konuluyordu da bu sene mi konulmuyor diye düşündüm. Hayır, öyle değil. Geçmiş yıllarda da kılavuz kitapların bazılarında var, bazılarında yok. Ama yönetmelik gereği öyle bir zorunluluk yok. Soru önergesinde de bunu dile getirmiştim. Baro başkanının doğrudan bakanlığımızı değilse de hükümete iletilmesi gerektiğini düşündüğüm konuları not ettim. Zorunlu avukatlık ücretine ilişkin düzenleme ve yargının pahalı olması konularını da not aldım" diye konuştu.