BIST 9.660
DOLAR 34,60
EURO 36,32
ALTIN 2.925,49
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Bu kitaplar gezgin

Parkta oturduğunuz bankta ya da olmadık bir yerde kitap bulursanız şaşırmayın.

Abone ol

Bir gün otobüste yanınızdaki koltukta, parkta oturduğunuz bankta ya da olmadık bir yerde kitap bulursanız şaşırmayın. Sizin için bırakılmış notu okuyun, verilen adresi arayın, sonra kitabı okuyun ve siz de aklınıza yatan ilk yere bırakın... Bu "Gezgin Kitap" adı verilen uygulamaya dair bir senaryo... Eğer daha çok kişi kitap okusun istiyorsanız, buyrun en yakın parka...

Oturmak için ilerlediğiniz bankta bir kitap buluyorsunuz, tepkiniz ne olurdu? Biri unutmuştur diye alıp karıştırır mıydınız, yoksa aman kötü bir şeyler olabilir diye düşünüp sadece göz ucuyla mı bakardınız? Üstelik bu kitaplar her yerde olabilir, banklarda, kafede bir masanın üzerinde, yani sokakta herhangi bir yerde... Eğer böyle bir başıboş kitap bulursanız aklınıza gelen seçeneklerden biri de bu kitabın bir "Gezgin Kitap" olabileceği olmalı...

Başta İngiltere ve Amerika olmak üzere, "bookcrossing" denilen birçok ülkede hızla yayılan bir uygulama var. Bu uygulamanın Türkiye ayağı da oluşturuldu, adı da "Gezgin Kitap"... Okunan ve etkilenilen bir kitap, içine bir not sıkıştırılarak kamuya açık bir yere bırakılıyor. Kitapta yazılan notta okuyanın, kitap hakkındaki düşünceleri ve kitabı bıraktığı zamanın tarihi, kısacası kitabı bırakılan yerden bulacak kişiye notlar yazıyor. Böylece kitabın gezisi başlıyor. Tabii ki bu kitabın gezgin kitaplara kayıtlı olması, yani her kitabın bir kayıt numarasının olması gerekiyor. Çünkü bulan kişi de kitabın adını ve bulduğu yeri bildirip, okumaya başlıyor.

Kitapların denetimini sağlamak amaçlı bir web sitesi de kuruldu. Bu web sitesine Gezgin Kitap olması istenen kitap kaydettiriliyor ve bir GK-ID numarası alınıyor. Kitabı her bulan da yine siteye gerekli bilgileri veriyor ve böylece bu kitabı kayıt ettiren kişi ve diğer gezgin kitapçılar da kitabın yolculuk etaplarını ve duraklarını öğrenmiş oluyorlar.

Bu uygulamanın amacı, kitapların dolaşmasını sağlayarak kitap okuma oranını arttırmak, fakat kitap satışını düşürmek gibi bazı etkileri de bulunuyor. Uygulama için "Ben kitabımı bırakmam, ama bırakılmış bir kitap bulursam alırım, bir daha da vermem" diyenler de var, Türkiye için ütopik bir düşünce olduğunu savunanlar, bu uygulamanın çevre kirliliğine yol açacağını düşünenler, kitabı bulan kişilerin Kadıköy'de satacağını söyleyenler de var. Nitekim kayıtlı kitapların sayısı her geçen gün artıyor, dolayısıyla bu kitapları okuyanların sayısı da...

Raşit Apalak, bu uygulamanın Türkiye ayağının oluşmasında büyük rol oynuyor ve Gezgin Kitap'ın web sitesinin kurucusu. Apalak, sorularımızı yanıtladı:

KİTABIN YERİ HAYATIN İÇİDİR...


-Bu uygulamada nasıl bir rolünüz var?

Web sitesinin yapımı bana ait. Başlangıcın web sitesiyle birlikte olduğunu söyleyebilirim.

-Peki, nasıl böyle bir fikir oluştu?

Mailime gelen bir köşe yazısı ile dünyada devam eden bookcrossing uygulamasından haberim oldu. Uygulamanın şekli ve amacı beni çok heyecanlandırdı ve Türkiye'de bu uygulamanın yayılması için böyle bir fikir geldi aklıma. Aslında uygulamanın orijinali "Bookcrossing" adı ile www.bookcrossing.com adresinden yürütülüyor. Sitemizin işleyişini de bu adresten yararlanarak oluşturdum.

-Sizce neden insanlar böyle bir kitap paylaşımına gitsin?

Çünkü eğlenceli ve iyi bir amaca hizmet ediyor. Kitapları takip etmek, gezginlik maceralarını izlemek kitap paylaşımına değişik bir tat katıyor. Kitapların raflarda tozlanması yerine elden ele dolaşmasını ve daha fazla insana ulaşmasını sağlıyorlar.

-"Hadi canım" diyenler de çok olmuştur, mutlaka...

Evet, genelde insanların "Türkiye'de bu iş olmaz" şeklinde bir düşüncesi var. Kitaplar dışarıda gezdiği için kâğıt toplayıcılarının ya da kitap satıcılarının eline geçeceğini düşünüyorlar. Hatta uç noktalardaki tepkilerden bir de uygulamanın çevre kirliliğine sebep olması. Tabii bu işin şakası. Tepkileri anlıyorum ve bazı yerlerde hak veriyorum, ama denemeden ne olacağını kimse bilemez. Ayrıca uygulama yayıldıkça da insanların daha anlayışlı yaklaşacağını biliyorum.

-Siteye kayıtlı kaç kitap ve kaç üye var?

Şu anda 700'e yakın üyemiz, 143 de kayıtlı kitap var...

Haber: Özlem Özkutlu

Kaynak: