BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46

Bu kitabın sırrını kimse çözemedi

Bu kitabın sırrını kimse çözemedi

En küçüğüden en pahalısına, en çok okunanından en gizemlisine kitap dünyasından sekiz rekor...

Bu kitabın sırrını kimse çözemedi

DÜNYANIN EN PAHALI KİTABI Leonardo Da Vinci’nin “Codex Leicester” adlı kitabı 1994’te New York’ta yapılan müzayedeye çıktığında en az 7 haneli bir fiyata satılması bekleniyordu. 30 milyon 800 bin dolara el değiştiren kitap dünyanın en zengini Bill Gates tarafından satın alındı.

Bu kitabın sırrını kimse çözemedi

DÜNYANIN EN ESKİ BASILI KİTABI Gutenberg’in bastığı İncil’den 600 yıl önce M.S. 868’de başka bir basım tekniği geliştirilmişti. Diamond Sutra dünyanın en eski basılı kitabı olarak kabul edilir. Kitap, Buda ve onun öğrencilerinden biri arasında geçen bir diyaloğu içeriyor. Harfler ve resimler ahşap zemin üzerine basıldı, renklendirildi ve daha sonra kağıda aktarıldı.

Bu kitabın sırrını kimse çözemedi

DÜNYANIN EN KÜÇÜK KİTABI Göremiyor olabilirsiniz. Zira sadece 0,74 x 0,75 boyutlarındaki Japonya’dan bu nesne dünyanın en küçük kitabı rekorunu elinde bulunduruyor. “Shiki no Kusabana” (Mevsim Çiçekleri) adlı kitap 22 sayfadan oluşuyor ve 0,01 milimetre yazı tipiyle isimlerinin yazılı olduğu küçük çiçek illüstrasyonları içeriyor. Yayıncı Toppan, para basımında kullanılan bir teknik kullanmış.

Bu kitabın sırrını kimse çözemedi

DÜNYANIN EN ÇOK OKUNAN KİTABI İncil birden fazla rekoru elinde bulunduruyor. Guinness Rekorlar Kitabı 2,5 ila 5 milyar arasında bir rakama işaret etmesine rağmen, kaç nüsha basıldığı sadece tahminlere dayanıyor. Dünya İncil Cemiyeti’ne göre bu sayıya her yıl yaklaşık 20 milyon İncil ekleniyor. Kitap 2 bin 500’den fazla dile tercüme edildi. Bu da bir rekor.