BIST 9.627
DOLAR 35,21
EURO 36,67
ALTIN 2.958,90
HABER /  GÜNCEL

Bu kezzap yağmuru ne kadar tehlikeli ölümcül mü?

Asit yağmuru ya da halk arasındaki bilinen ismiyle kezzap yağmuru nedir? Bu yağmurlar ölümcül mü? Profesör Mikdat Kadıoğlu kükürt dolu yağmur hakkında bilgiler verdi.

Abone ol

MUSUL'da IŞİD'in yaktığı sülfür tesisinden gelen asit yüklü bulutlar Türkiye'ye ulaştı. Peki nedir asit yağmuru güneydoğu anadolu bölgesine yağan yağmur ne kadar tehlikeli?

Merak edilen sorulara İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Mikdat Kadıoğlu yanıt verdi.

ÖLÜMCÜL MÜ?
Bu yağmurların ölümcül etkileri olmadığını belirten Profesör Kadıoğlu, bitkiler için zararlı olduğunu söyledi. Kadıoğlu bugünkü köşe yazısında şu bilgileri verdi;

-Başta söyleyeyim: Irak'taki kükürt üretim tesisinde çıkan yangın ülkemizde sadece doğu bölgelerini çok hafif ve asit yağmuru şeklinde etkileyebilir. Bu etki asla ölümcül, vb. tehlikeli bir durum oluşturmuyor ve sanıldığı gibi de kafamıza bir şişeden olduğu gibi havadan asit filan dökülmeyecek...

KEZZAP YAĞMURU NEDİR?

Fabrikalar, enerji santralları, motor egzozları ve benzeri kaynaklardan atmosfere atılan kükürt dioksit (SO2) ve azot oksitleri (NOx) atmosferdeki taşınımı sırasında bulut içindeki su ile reaksiyona girerler. Bu reaksiyonlar sonucunda sülfürik asit (H2SO4) ve nitrik asit (HNO3) (halkın değişiyle kezzap) oluşur. Oluşan sülfürik asit ve nitrik asidin yağmur, kar, sis ve diğer şekillerde yağışlarla beraber yeryüzüne düşmesine asit yağışları adı verilir.

PEKİ ASİT YAĞMURU NE YAPAR?

-Yağışların normal yağıştan daha fazla asitlik derecesine sahip olmaları, düştükleri bölgeyi (bitkiler, toprak, yapılar, göller, akarsular, denizler vb.) kirletmekte, yapılara ve canlılara zarar vermektedirler. Asit yağışlarına ek olarak kuru birikme olarak adlandırılan bir asitlilik çeşidi daha vardır. Bu ise, gaz ve parçacık şeklinde daha asit reaksiyonlu parçacıkların yeryüzünde birikmesidir. Rüzgar daha asit reaksiyonlu parçacıkları taşır ve bunlar da değişik yüzeylerde (Bitkiler, binalar, arabalar, vs) birikirler.
 
Yağışlar esnasında daha önceden havada birikmiş olan daha asit reaksiyonlu parçacıklar yağışla yıkanarak yeni bir karışım oluştururlar ve bu karışım çok daha asit reaksiyonlu bir yapıya sahip olabilir. Kuru birikme ile asit yağışlarının birlikte meydana gelmesi literatürde asit birikmeleri olarak adlandırılır. Yağışların havadaki gaz ve asılı parçacıkları temizleme görevi yapması nedeniyle de yağış hava kirliliğinde çok önem kazanmaktadır.

Teröristlerin Musul’da yaktıkları kükürt madeni ülkemize oldukça uzak. Diğer deyişler aşağıda görüldüğü gibi ülkemizin doğu bölgesinde olabilecek en düşük miktarda.

RUSYA'YA KADAR GİDECEK
Benzer bir şekilde bir meteoroloji mühendisi olarak yapacağımız aşağıdaki gibi basit bir yörünge analizi de bu kirleticilerin bizim güneydoğun geçerek Çin’in üzerinde bu ay sonunda Rusya’nın içlerine kadar varacağını söyleyebiliriz.
 
Sonuç olarak kışın arada bir yaşadığımız hava kirliliğinin yanında Musul’dan gelebilecek olan kirleticilerin lafı bile olmaz. Şüphesiz sessiz bir kriz olan asit yağmurlarını ülkemizde çok daha fazla ciddiye alıp kendimizi, doğamızı, göllerimizi ve tarihi eserlerimizi korumalıyız...

MUSUL'DAKİ YANGININ GÖRÜNTÜLERİ