BIST 9.916
DOLAR 35,21
EURO 36,66
ALTIN 2.961,00
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Bu kentte 10 kişiden 6'sı işsiz!

Türkiye'nin en büyük sorunlarından birini işsizlik oluşturuyor. Özellikle büyük kentlerde yakıcı bir soruna dönüşen işsizlik rakamları ürkütüyor.

Abone ol

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, sosyal belediyecilik anlayışı çerçevesinde Diyarbakır'da yaşadıkları en büyük sorunun işsizlik olduğunu söyledi.

Diyarbakır'da çalışabilir nüfusun yüzde 60'ının düzenli bir işi bulunmadığını belirten Baydemir, nüfusun yüzde 49'unun 19 yaş ve altındaki gençlerden ve çocuklardan oluştuğunu kaydetti.

Almanya Büyükelçiliği'nin Diyarbakır'a düzenlediği gezi çerçevesinde verilen yemeğe katılan Baydemir kentin en önemli sorununun işsizlik olduğunu söyledi. Baydemir, Diyarbakır'da çalışabilir nüfusun yüzde 60'inin düzenli bir işi bulunmadığını, nüfusun yüzde 49'unun da 19 yaş ve altındaki genç ve çocuk nüfustan oluştuğunu bildirdi.

İşsizlik sorununun çözümü konusunda gerçekleştirdikleri projelere de değinen Baydemir, oluşturdukları sosyal politikalar kapsamında 10 bin metrekaresi kapalı olmak üzere 80 bin metrekarelik bir alan üzerine sosyal merkez kurduklarını ve burada 29 ayrı konuda kadınlar başta olmak üzere, çocuklar, engelliler ve gençlere yönelik kurslar düzenlediklerini böylece kalifiye ara eleman sorununu hafifletmeye çalıştıklarını bildirdi.

Diyarbakır'da uygulamaya koydukları doğalgaz çalışması kapsamında en az 10 yıl süreyle birçok kişiye kesintisiz iş sağlamış olduklarını anlatan Baydemir, işsizlik konusunda temel yaklaşımlarının balık vermek değil, balık tutmayı öğretmek olduğunu kaydetti. Eğer yeni istihdam alanları açılmazsa işsizlik sorunun Diyarbakır'da sona ermeyeceğini, aksine büyüyeceğini belirten Baydemir, Diyarbakır'da hane başına düşen nüfus sayısının ortalama 7 kişi olduğunu kaydetti.

Nüfus artışını düşürme konusunda temel sloganlarının herkesin bakabileceği ve eğitebileceği sayıda çocuk sahibi olması şeklinde özetleyen Baydemir, ''Bu konuya asla siyasi bakılmamalı, aksine insanın yaşama standartlarının yükseltilmesi perspektifiyle bakılmalı'' dedi.

3 BİN AİLEYE GIDA BANKASI

Yine oluşturdukları sosyal politikalar çerçevesinde kurdukları Sarmaşık Derneği aracılığıyla bir gıda bankası kurduklarını belirten Baydemir, bu bankadan düzenli geliri bulunmayan ve evinde de çalışabilir nüfusu olmayan 3 bin ailenin halen yararlandığını kaydetti. Bu ailelerin gıda bankasına abone olduklarını ve evlerindeki nüfus sayısına göre verilen puanların yer aldığı bir karneyle gıda bankasından alışveriş yaptıklarını belirten Baydemir, bu bankada yer alan gıdaların üzerinde ise fiyat etiketi değil, puan etiketi bulunduğunu anlattı.