BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Bu kayısının tanesi 150 gram geliyor

Mersin'in Mut ilçesinde 79 yaşındaki emekli öğretmen Dursun Ak'ın ürettiği 'Vitello' cinsi kayısıların her biri 150 gram geliyor.

Abone ol

 Ak, "İhracata yönelik üretim yapmak isteyen çiftçiler Vitello üretsin" dedi. Öğretmenlikten emekli olmasının ardından meyve ve sebze yetiştiriciliğine başlayan Dursun Ak, 2003 yılında İtalya'dan her biri 8 TL değerinde 400 adet kayısı fidesi getirtti.

Fideleri 5 dönüm arazide toprakla buluşturan Ak, 3 yaşından itibaren ürün almaya başladığı kayısıların bu yıl tam olgunluğa eriştiğini ifade etti. Bahçesinden 5 ton kayısı hasat etmeyi umduğunu söyleyen Ak, kayısıların diğer çeşitlere oranla 5 kat daha dayanıklı olduğunu belirtti.

Ürünlerin özellikle nakliye sırasında ezilmesinin mümkün olmadığını kaydeden Ak, şöyle konuştu:
"Bodur Vitello olan bu kayısı çeşidinin kökeni erik. Süper bir kayısı cinsi diyebilirim. Dayanma gücü çok fazla, ne kadar kızarırsa kızarsın erimesi mümkün değil. Bu dayanıklılığına rengi ve kalitesi de eklenince tam ihracatlık bir ürün ortaya çıkıyor.

Tirintina kayısısının bitimi ve Bebeko kayısısının başlama tarihinin arası olan 30 Mayıs ile 10 Haziran arasında hasat yapılıyor. Yenmesi ve tadı gerçekten çok hoş, aşırı tatlı olmamakla birlikte portakalsı tadı şeker hastalarına ve aşırı şıradan kaçınanlar için ideal bir meyve."

Öğretmenlikten sonra ikinci mesleğinin bahçecilik olduğunu dile getiren Ak, bu güne kadar 10 bahçe yetiştirdiğini söyledi. Dursun Ak, "Boş zaman öldürmeyi sevmem, daima üretime dönük, topluma hizmeti olacak şekilde bir şeyler üretmeye çalıştım.

Bunu da yaşıma rağmen cinsinin bodur olduğunu, çok kaliteli olduğunu öğrendiğim bu kayısıyı ilçemizde yetiştirerek buradaki insanlara örnek olduğumu düşünüyorum. Şuan meyvesini görenler, aşı almak için sıraya giriyorlar" diye konuştu.

Bahçede incelemelerde bulunan Mut İlçe Tarım Müdürü Levent Akbaş, Vitello türü kayısıyı ilçede yaygınlaştırmaya önem verdiklerini belirterek, "İlçemizde ihracata yönelik olarak yetiştirilen Trintina, septik, tokalı gibi çeşitlerinin hasadının yapılmasının ardından yaklaşık 1 hafta ve 10 günlük boşlukta hasadı gerçekleştirilen bir kayısı türü.

Vitello çeşidi gerek albenisi ve gerekse yola dayanıklılığı ile ihracatta süreklilik sağlanması açısından çok önemli bir ürün. İlçede yaygınlaştırılması için büyük
çaba sarf ediyoruz" dedi.