Duble yollarda hız sınırının arttırılması kaza ve ölüm sayılarını da arttıracak. İşte ürkütücü rakamlar:
Abone olYüzde 5 oranında bir hızlanma, ölümlü trafik kazalarında yüzde 20, yaralanmalı kazalarda ise yüzde 10 artışa yol açıyor. Hız sınırının arttırıldığı ülkelerin istatistikleri de bu iddiaları doğruluyor
Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığının ''www.trafik.gov.tr'' adresli internet sitesindeki verilerden derlediği bilgiye göre, hız arttıkça aracın kontrol edilmesi o oranda güçleşiyor.
Sitede hız ve kaza ihtimali şöyle açıklanıyor:
''Saatte 80 kilometre hızla seyreden araçta bulunan bir kişinin ölme ihtimali, saatte 30 kilometre hızla giden bir araçta bulunan kişiye göre 20 kat daha fazladır. Yayalar ve bisikletliler gibi, daha savunmasız yol kullanıcıları söz konusu olduğunda kaza sonucu çok daha ağır olabilmekte, yayaların kendilerine 30 km/saat ya da daha düşük hızda giden bir araç çarptığı zaman hayatta kalma ihtimali yüzde 90 iken, aracın saatte 45 km hızda olması halinde hayatta kalma ihtimali yüzde 50'ye düşmektedir. Saatte 80 km hızda giden bir aracın çarpması halinde ise yayanın hayatta kalma ihtimali hemen hemen yok gibidir.''
Özellikle yüksek gelir grubundaki ülkelerde yapılmış birçok araştırmanın hız ve kaza riski arasındaki ilişkiyi açıkça gösterdiği belirtilen sitede, şu bilgilere yer veriliyor:
Ortalama hızın yüzde 5 artması, yaklaşık olarak tüm yaralanmalı kazalarda yüzde 10, ölümlü kazalarda ise yüzde 20 düzeyinde artışa yol açmaktadır. Hızın yüzde 15 artırılması ise ölümlü kaza oranını yüzde 80 artırıyor.''
''Kuvvet Modeli''ne göre, ortalama 100 kilometre hızın saatte 1 kilometre azaltılması durumunda ölümlü kazaların yüzde 3.9, saatte 2 kilometre azaltılması halinde ise yüzde 7.8 oranında azaldığı belirtiliyor.
HIZIN ARTIRILDIĞI ÜLKELERDEKİ DURUMLAR
ABD'de hız sınırının yaklaşık 89 kilometreden 105 kilometreye çıkarılmasından sonra ölümlerin yüzde 20-25 arasında arttığı vurgulanıyor.
Avustralya'da yasal hız sınırının 100 kilometreden 110 kilometreye yükseltilmesinin ardından yaralanmalı kazaların yüzde 25 arttığı belirtiliyor. Avusturalya'nın Melbourn kenti çevresinde hız sınırı saatte 100 kilometreden 110 kilometreye çıkartıldığında yaralanmalı kaza sayısı yüzde 24 artarken, hızın tekrar 100 kilometreye çekilmesiyle kazaların yüzde 19.3 azaldığı yolunda bilgi veriliyor.
TÜRKİYE'DEKİ ÖLÜMLERİN YARISI YÜKSEK HIZDAN
Kara yolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği Genel Başkanı İhsan Memiş ise hız sınırının yükseltilmesinin Türkiye'de ölümlü trafik kazalarının artmasına yol açacağını ileri sürdü. Mevcut hızda yapılacak 1 kilometrelik artışın, kaza riskini yaklaşık 3 kat artırdığını dile getiren Memiş, Türkiye'de trafik kazalarındaki ölümlerin yaklaşık yarısının hızdan kaynaklandığını, 20 kilometrelik hız artışının ise bu oranı daha da artıracağını söyledi.
Her yıl hız nedeniyle 5 bin kişinin öldüğü bir ülkede hız limitleri belirlenirken birçok hususun göz önünde bulundurulmasını isteyen Memiş, bölünmüş yollardaki en üst hızın yeniden ele alınması gerektiğini kaydetti.