Vakıflar Kanunu kabul edildi. Bu kanun Lozan'a bir ihanet mi? İşte kanunun azınlıklara sağladıkları...
Abone olAvrupa Birliği'nin uyum tasarısı çerçevesinde yapılan ve AB tarafından yakından takip edilen yasalar arasında yer alan Vakıflar Yasası, Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi.
10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer yasanın 9 maddesini veto etmişti. Muhalefet de yasaya "Lozan delinmek isteniyor" diyerek karşı çıkıyordu.
Ancak Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı cemaat vakıflarına Lozan Antlaşması’nda öngörülenin ötesinde bir hak getirilmediğini savundu.
Avrupa Birliği Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn de kanunun kabul edilmesinin "memnuniyet verici bir adım" olduğunu belirtti.
KANUN NE GETİRDİ? |
- Yasanın yürürlüğe girmesinin ardından 1974 yılında Yargıtay kararı gereğince Vakıflar Genel Müdürlüğü veya hazineye devredilen toplam 142 gayrimenkul cemaat vakıflarına iade edilecek. - Vakıflar izin almadan mal edinebilecek ve malları üzerinde her türlü tasarrufta ve ticari faaliyette bulunabilecekler. - Ancak, kurucularının çoğu yabancı olan vakıfların kuracağı şirketlere sınırlama getirilecek. - Yasa, vakıfların, senetlerinde yer alması koşuluyla, uluslararası faaliyette bulunmalarına, yurtdışında şube ve temsilcilik açmalarına da imkan tanıyor. - Vakıf senetlerinde yer alması koşuluyla vakıflar uluslararası faaliyette bulunabilecek.
|
242 OYLA KABUL
10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, cemaat vakıflarını yakından ilgilendiren Vakıflar Yasasının 9 maddesini veto etmişti. Meclis Genel Kurulu'nda yeniden görüşülen yasa, bir maddede değişiklik yapılarak kabul edildi.
Kanunun tümü üzerinde yapılan açık oylamaya 314 milletvekili katıldı. Ak Parti ve DTP'li 242 milletvekili "kabul", CHP ve MHP'den 72 milletvekili "ret" oyu kullandı.
KANUN LOZAN ANLAŞMASI'NA AYKIRI MI?
MHP ve CHP yasanın, "lozan anlaşmasına, anayasaya ve cumhuriyetin kuruluş felsefesine karşı olduğu" eleştirisini getirdi. CHP ve MHP'li milletvekillerinin eleştirileri üzerine söz alan başbakan yardımcısı Hayati Yazıcı, yasayla cemaat vakıflarının sayısının artmayacağını söyledi.
Avrupa Birliği Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn de kanunun kabul edilmesinin "memnuniyet verici bir adım" olduğunu belirtti.