BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Bu işte bir MİT yeniği var

TBMM Susurluk Komisyonu üyesi eski bakan Fikri Sağlar, son MİT mensuplarının ölümünün 1. MİT raporuyla ilintili olduğunu savundu.

Abone ol

Son 6 ayda eski 5 MİT mensubunun ölmesi teşkilatta özel ekip tarafından incelenmişti. Son olarak Bodrum'da başına sıkılan üç kurşunla hayatına kaybeden eski MİT görevlisi Haluk Akter'in ölümü, birinci MİT raporunu da yeniden gündeme getirdi.

Akter'in de bu rapordaki bilgilerde rolü olduğunu belirten TBMM Susurluk Komisyonu üyesi eski bakan Fikri Sağlar, "MİT mensupları Hiram Abas, Cengiz Abaoğlu, Ferdi Tamer, Ertuğrul Berkman ve Haluk Akter, suikast sonucu ya da kuşkulu biçimde öldü. Hepsi MİT raporuyla ilintiliydi" dedi.

Sağlar, GAZETEPORT'a yaptığı açıklamada, Bodrum'da öldürülen Haluk Akter isminin, TBMM Susurluk Komisyonu çalışmaları sırasında gündeme geldiğini belirterek şunları söyledi: ''Birinci MİT raporunu, Müsteşar Hayri Ündül'ün isteği üzerine Mehmet Eymür hazırladı. Teşkilat içinden destek ve bilgi aldı. Biz Komisyon olarak Dündar Kılıç ve MİT eski İstanbul Bölge Başkanı Nuri Gündeş'in bilgisine başvurduk. MİT görevlileri Haluk Akter ve Cengiz Abaoğlu ile ilgili sorular yönelttik. 28 Ocak 1997 günü komisyonda Gündeş'e bu ismi sorduk ve Abaoğlu'nun öldüğünü o zaman öğrendik. Gündeş, Abaoğlu'nun MİT'te Kaçakçılık Şubesi Müdürlüğü yaptığını açıkladı. Dündar Kılıç ise, Haluk Akter'i tanımadığını söyledi. Oysa şimdi Akter'in eşi açıklama yapıyor ve kocasının Dündar Kılıç ile çok içli dışlı olduğunu anlatıyor''

YA ÖLÜM YA TASFİYE

Birinci MİT raporunun hazırlanmasında katkıları olan Müsteşar yardımcısı Hiram Abas ile Ferdi Tamer ve Haluk Akter'in silahlı saldırı, MİT görevlisi Ertuğrul Berkman'ın da kuşkulu bir trafik kazası sonucu öldüğünü hatırlatan Sağlar ''Cengiz Abaoğlu'nun öldüğünü de Nuri Gündeş bize açıklamıştı. Bu rapor MİT içindeki çatışmayı da ortaya çıkardı. Derin ilişkileri rahatsız etti. Komplo teorisi de denilebilir ama raporun hazırlanmasına rolü olanlar, birer ikişer öldü. Hayatta olanlar ise tasfiye edildi'' dedi.

Birinci MİT raporu olarak bilinen ve 1987 yılında basına yansıyarak uzun süre gündemde kalan "Banker Bako Olayı, Polis İçindeki Çekişme ve Yeraltı- Polis- Kamu Görevlileri İlişkileri" isimli istihbarat raporu büyük tartışma yaratmıştı. Dönemin Başbakanı Turgut Özal, Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Kutlu Savaş'ı görevlendirip, geniş çaplı bir soruşturma yaptırmıştı.