BIST 9.916
DOLAR 35,05
EURO 36,41
ALTIN 2.924,32
HABER /  DÜNYA

Bu ısınma yöntemleri gerçekten alternatif mi?

Doğalgazın pahalı bir yakıt olduğu algısı vatandaşlar arasında oluşturulmaya çalışılsa da, kömür, şofben ve tüp kullananların hesabı tüm ger...

Abone ol

Doğalgazın pahalı bir yakıt olduğu algısı vatandaşlar arasında oluşturulmaya çalışılsa da, kömür, şofben ve tüp kullananların hesabı tüm gerçeği gözler önüne seriyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise “Bizim mutfaktaki Ayşe teyzemiz, Fatma bacımız aynı tencereye aynı patates miktarını koysun. Bir tanesi 62 liraya haşlanıyorsa, doğalgaz ile 10 liraya haşlanıyor” yorumunda bulundu.
Halk arasında doğalgazın pahalı olduğu imajı oluşturulamaya çalışılsa da, alternatif yakıt kullanarak yaşamlarını sürdüren vatandaşların hesabı gerçeği gözler önüne seriyor. Fiyatların yanı sıra kömür kullanarak ısınan vatandaşların çilesi ise dikkat çekiyor. Özellikle kış aylarında başlayan kömür koşuşturmacasına, sokak ortasında odun kırma telaşı da ekleniyor. Ocakta yemeğin piştiği bir anda ise biten tüp, ev hanımlarını adeta çaresiz bırakıyor. Duş sırasında ise kesilen elektrik, kış aylarını kabusa çeviriyor. Kış bitiminde ise kömür kullanan evlerde, ortaya boya masrafı çıkıyor. Bütün bu alternatif yakıtların masrafı ise, bir eve gelen doğalgaz faturasının zaman zaman 3 katı fazlası oluyor. Kömürün torbası ise 18 ile 20 TL arasında değişiyor. Bir aile ortalama günde bir torba kömür kullanıyor. Şofben ile duş alınan evlere gelen elektrik faturası 50 ile 100 TL arasında farklılık gösteriyor. Mutfak tüpünün fiyatı ise 70 ile 85 TL arasında değişiyor. Türkiye’nin en batısında daha ucuz fiyata satılan tüp gaz, doğu illerinde daha yüksek fiyatlarda alıcı buluyor.

BAKAN TANER YILDIZ: “DOĞALGAZI EN UCUZA SATIYORUZ”
Konuyla ilgili açıklama yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Bilimsel bir değerlendirme var. Bizim mutfaktaki Ayşe teyzemiz, Fatma bacımız aynı tencereye aynı patates miktarını koysun. Bir tanesi 62 liraya haşlanıyorsa, doğalgaz ile 10 liraya haşlanıyor. Tüm bunlar itibariyle mutfak tüpü ile karşılaştırıldığında doğalgazın daha uygun fiyatlarda olduğu bilimsel bir gerçek. 28 tane Avrupa üyesi ülkeler arasında biz en ucuza almıyoruz ama en ucuza satıyoruz. Eğer temiz hava soluyorsak, meskenlerde desteklediğimiz doğalgazın bunda çok büyük katkısı var. Eğer biz doğalgazı sanayide kullanıyorsak verimlilik açısından çok büyük katkısı var. Enerji üretiminde de doğalgazın payının olması lazım ama sınırlı ölçüde. Yüzde 30’lar, 33’ler civarında olması lazım. Daha fazlasını indirmek istiyoruz. Hedeflerimiz arasında bunlarda var” dedi.
Tüm bu gerçeklere rağmen, doğalgazın hala pahalı bir yakıt olduğunu söyleyenlere ise, alternatif yakıt kullanıcıları tepki gösteriyor. Kâğıthane’de kömür kullanarak ısınan Ahmet Şengül isimli bir vatandaş, 1 ton kadar yaktıklarını ifade etti. Aylık ne kadar yaktıklarının belli olmadığını söyleyen Şengül “Bir torba kömür 20 lira. Günde 1-1 buçuk torba yakıyoruz. Havanın soğukluğuna göre bu değişiyor. Tabi doğalgaz kullanmak isteriz. Doğalgaz kullananlar 3- 4 yılda bir boya yapıyor. Ben her sene kışın sobayı kurarken, sökerken senede 1-2 sefer boya yapıyorum. Biz ince hesap yapmıyoruz. Hesabı kaleme vurmuyoruz” diye konuştu.
Bir torbanın fiyatının 19 ile 23 TL arasında değiştiğini söyleyen Fatma Sarıkaya ise “Uygun alırsan evi ısıtmıyor pahalı alırsan bütçeye ağır geliyor ama ev ısınsın diye mecbur alıyoruz çoluk çocuk var. Bir günde 1 torbada, yarım torbada yaktığım oluyor. Bir ayda 600 TL kömüre veriyorum. Elektrik faturam 76 TL geldi. Bazen sabah çocuklara sobada yakıyorum, şofbende içinde. Bunların hepsini hesapladığımızda doğalgaz daha uygun. Tüp yemek üstündeyken bitiyor. Bunların hepsiyle beraber aylık masrafım bin lirayı bulur” diye konuştu.

“DOĞALGAZDA TASARRUF SİZİN ELİNİZDE”
Doğalgaz kullanımında yapılan yanlışları ve doğruları anlatan İGDAŞ İç Tesisat Uzmanı Nusret Alkan, “Sayaçtan geçen gazın tam olarak yakılması, bundan enerji olarak faydalanılmış olması lazım. Gazın tam olarak yakılması için cihaz bakımının, baca bakımın yılda bir kez yapılması gerekmektedir. Havalandırmaların kesinlikle kapatılmaması gerekir. Bunları gerçekleştirince sayaçtan geçen parasının ödendiği gazı tam olarak yakmış oluruz. Bu gazın yanması sonucu oluşan enerjiden maksimum faydalanmak için optimum işletme becerisini göstermemiz gerekir. Radyatörün üstünü örtecek şekilde zemine inecek şekilde perdeleri dizayn etmemek gerek radyatörün önüne eşya koyulmamalıdır. Sıfıra sıfır temas edecek şekilde mobilya koyulmamalı, radyatörün önü 20- 30 santim açık olmalıdır. Bina yalıtımsızsa ısı kaybını en çok olduğu yer radyatörde arka kısmıdır. Bunun için ısı yalıtım levhası koyulmalıdır. Bunların fiyatı uygundur. Yapı marketlerden temin edilebilir. Bunlar yapıldığında önemli bir miktarda tasarruf edilir. Doğalgazın yandığı kazan, soba, kombi, şofben gibi yakıcı cihazlara elle yapılan müdahalelerin en aza indirilmeli ya da sıfır düzeye getirilmeli. Bu müdahaleler elle değil otomatik kumanda panelleriyle yapılmalıdır. Oda termostatları bu konuda son derece önemlidir. Kombinin belirli düzeyde sürekli çalışmasını sağlayan dışarıdan müdahaleyi engelleyen ve bu görevi tek başına üstlenen oda termoslarının kullanılması tasarruflu doğalgaz kullanımı için son derede önemlidir. Evden uzun süreli ayrılmalar dışlında kombiyi tamamen kapamamalıyız. Tamamen kapatılınca açma ile kapama süresinde geçen zamanda ortam soğuyacak ve tekrar çalışmada soğuyan ortamı istenilen sıcaklığa çıkarmak için doğalgaz tüm kapasitesiyle çalışacaktır. Bu anlamda uzun sereli ayrılmıyorsak kombi tamamen kapatmamalıyız. Akşam yatarken biraz kısılabilir. Ama tamamen kapatılması uygun değildir. Her odanın farklı sıcaklığa ihtiyacı olabilir. Bunu ayarlayabilmek için termostik vanalar vardır. Bunlar çok faydalıdır. Bunlar kullanılınca maliyet düşmektedir” dedi.
Son dönemlerde yapılan bilinçlendirme çalışmaları ve binaların yalıtımının mecbur hale getirilmesiyle ortalama bir dairenin yıllık doğalgaz maliyetinin 1000metre küp olduğunu belirten Alkan, “12 ay boyunca bu sıcak su ihtiyacı ısınma mutfak yaklaşık harcanan tüm doğalgazın denk geldiği miktardır bu. Biz şunu söylüyoruz doğalgaz bilinçli kullanılırsa, cihaz bakımı yapılırsa, bahsedilen önlemler alınırsa diğer yakıtlara göre çok daha ekonomik, çok daha sağlıklı ve çok daha çevreci bir yakıttır” şeklinde konuştu.
(İHA)