Libya'da da böyle olmuştu, Türkiye önce Muammer Kaddafi'yi uyarmıştı. Uyarılara tepki alamayınca, Libya'daki devrimcilerle temasa geçmişti.
Abone olhurriyet.com.tr'den Zeynep Gürcanlı'nın analizine göre işaretler Suriye'ye müdahalenin kapıda olduğunu gösteriyor.
Kaddafi yönetiminde yaşanan aşamaları yazısında anımsatan Gürcanlı'ya göre "ipler kopuyor."
İşte Suriye'ye adım adım yaklaşan müdahalenin ayak sesleri...
Uyarıları dinlemeyen Kaddafi yönetimi ile ilişkiler tek tek kesilmişti. Son adım ise, Türkiye'nin Trablus Büyükelçiliği'nin kapatılması olmuştu.
Şimdi aynı durum Suriye ile söz konusu.
Türkiye, tekrar tekrar yaptığı uyarılara yanıt alamayınca, Beşar Esad'la da son ipleri de kopartıyor.
BÜYÜKELÇİLİK BOŞALTILDI
Ancak, Türkiye Esad yönetimine bu kadar güçlü bir mesaj verirken, diğer yandan Suriye halkına da, diplomatik bir dille, "Esad'la ilişkimizi kesiyoruz, ama Suriye halkıyla değil" mesajı veriliyor; Bunun en somut göstergesi,Türkiye'nin Halep Başkonsolosluğunun açık tutulması, faaliyetlerinin sürdürülmesi kararı alınmış olması. Ancak Suriye'de durum, Libya'dan çok daha karışık Türkiye açısından;
Öncelikle, Suriye Türkiye'nin en uzun sınıra sahip olduğu ülke.
Ayrıca, daha sıkıntılısı, uluslararası alanda Libya'da Kaddafi rejiminin gitmesi konusunda ortaya çıkan uzlaşma, hala Suriye konusunda bulunabilmiş değil. Rusya ve Çin'in aksi yönde duruşu nedeniyle, Esad yönetiminin gitmesini sağlayacak sert adımlar atılamıyor.
Üstelik bu yıl ABD'de Başkanlık seçimlerinin yapılacağı yıl. Başkan Barack Obama da, Kasım ayındaki seçimler öncesinde askeri bir taahhüt altına girmek, bunun sıkıntısını yaşamak istemiyor. Dolayısıyla, Libya'da gösterilen sert tavır, Suriye'de bir türlü ortaya çıkmıyor.
ARAP BİRLİĞİ'NDEN ŞOK AÇIKLAMA
Ancak belki de, en ilginç gelişme Arap dünyasında yaşandı Türkiye açısından.
Türkiye, başından beri Arap Birliği ile uyumlu politikalar çerçevesinde Beşar Esad yönetiminin sona ermesi yolunda söylemini sertleştiriyordu. Ankara'nın söylemi, en sert noktaya geldi ki, Arap tarafında politika değişikliği izleri yaşanmaya başlandı.
Öyle ki, Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği'ni boşalttığı gün, Arap dünyasından şok edici bir açıklama geldi:
konusunda tavrını tüm açıklığıyla koyan Ankara'ya en büyük darbe, Arap Birliği'nden geldi. Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil El Arabi , Arap Birliği'nin Beşar Esad'ın "çekilmesini istemeyeceğini" resmen açıkladı. Arapça yayın yapan Londra merkezli El Hayat gazetesine hafta sonunda yaptığı açıklamada El Arabi, "zirvede Beşşar Esad'ın çekilmesi istenmeyecek mi" şeklindeki soruya, "doğrudur" şeklinde yanıt verdi. Arap Birliği zirve toplantısı Bağdat'ta 29 Mart'ta yapılacak.
Zirve toplantısından Beşar Esad'a "çekilmesi" yönünde ciddi bir çağrı yapılmaması halinde, Türkiye mevcut Şam yönetimine karşı en sert tepkiyi koyan ülke konumunda kalacak.
Kısacası;
Türkiye Beşar Esad'ın gitmesini en yüksek sesle söyleyen ülke. Ancak bu aralar, bu söyleminde giderek yanlızlaşıyor gibi.