IŞİD'in öldürdüğü insanların cesetlerini sokaklara yığmasıyla ortaya çıkan etobur böcekler insanları yiyor. Şimdiye kadar 500'den fazla insan bu hastalıktan etkilendi.
Abone olTerör örgütü IŞİD'in cesetleri sokaklara yığmasıyla Suriye'de etobur böcekler ortaya çıktı ve Suriye şu anda bu baş belası böceklerin etkisi altında.
Layşmanyaz diye bilinen böceklerinin oluşumuna protozoan parazitleri yol açıyor ve genelde hastalığı sinekler taşıyor.
SURİYE'DE LAYŞMANYAZ HASTALIĞI KOL GEZİYOR
2014'ün ortası itibariyle 500'den fazla kişi bu hastalıktan etkilendi. Ama bu sayının çok arttığı düşünülüyor.
BAŞLICA ETKEN, IŞİD'İN SOKAKLARA ATTIĞI CESETLER
Bölgedeki sağlık kuruluşlarının yetkililerinden Dilqash Isa, "IŞİD'in masum insanları öldürüp cansız bedenlerini sokaklara atması, Layşmanyaz parazitik hastalığının ülkede hızla yayılmasında başlıca etken." dedi.
Suriye'de savaşanlardan biri, haber ajanslarına "Bu ölümcül hastalıktan daha önce haberdar değildik. Dört yıldır savaşıyoruz. Bu hastalığın kaynağı savaşın tüm hızıyla sürdüğü Tal Hamis, Hon ve Qosa." dedi.
"SURİYE'DEKİ SAĞLIK SİSTEMİ ÇÖKTÜ"
Dünya Sağlık Örgütü, Suriye'deki sağlık sisteminin beş yıldır süren savaş sonucunda çöktüğünü belirtti.
LAYŞMANYAZ HASTALIĞI NEDİR?
Layşmanyaz, Leishmania cinsi protozoa parazitlerinin sebep olduğu ve belli tatarcık (yakağan) sineği türlerinin ısırmasıyla bulaşan bir hastalıktır. Hastalık kütanöz (şark çıbanı), mukokütanöz ve viseral layşmanyaz (kala-azar) olmak üzere üç şekilde görülür. Kütanöz tip hastalığa deri ülserleri eşlik ederken, mukokütanöz tipte deri, ağız ve burun ülserleri görülür. Viseral (içorgansal) layşmanyaz ise deri ülserleriyle başlar ve daha sonra ateş, alyuvar sayısında azalma ve dalak ile karaciğerde büyüme görülür.