BIST 9.985
DOLAR 35,28
EURO 36,76
ALTIN 2.991,86
HABER /  GÜNCEL

Bu ilçede okey oynamak yasak!

Her yerde oynanıyor ama sadece bu ilçede yazlıkçılar okey oynayamıyor. Çünkü yasak kardeşim!

Abone ol

Tekirdağ’ın Şarköy ilçesindeki çoğu emekli İstanbullular’dan oluşan yazlıkçıların en büyük eğlencesi ise sahildeki çay bahçelerinde okey ve tavla oynamaktı. Ancak Şarköy’e 1,5 ay önce gelenler ilçede farklı bir uyguyamayla karşı karşıya kaldı. Artık okey oynamak yasak!

OKEY YASAK KARDEŞİM!

Polisler çay bahçelerine gelip artık okey ve tavlanın yasaklandığını, yasağa uymayan işletmelere, belediyenin 708 TL ceza keseceğini tebliğ etti. Belediye hoparlörleri yasakları anons ederek halkı ve işletmecileri uyardı.

Şarköylüler ve işletmeciler bu duruma “Şarköy artık tam bir esir kampı gibi oldu” yorumlarına neden oldu. Kimi vatandaş ve isimlerini vermek istemeyen mekan sahipleri ilçedeki belediye başkanlığı seçimlerini CHP kazandığı için, kendilerine ceza kesildiğini düşünüyor.

KİM YASAKLADI BİLİNMİYOR?

Yasak konusunda yetkililer de topu birbirine atıyor... Kaymakam Ziya Türkdoğan, “Benim talimatım yok” derken halk ve Belediye Başkanı Süleyman Altınok seçim sonuçları yüzünden yeni kaymakamı suçlamaya devam ediyor. Belediye hoparlörlerinden yüksek sesle ve defalarca yapılan “okey ve tavla oynamanın çay bahçelerinde yasak olduğu” anonsları, haberimizin hazırlandığı saatlerde yerini şu anonslara bırakıyor: “Okey oyunun yasaklanması ile ilgili Kaymakamlığımızın hiçbir bilgisi ve talimatı yoktur. Sayın Şarköy halkına duyurulur.”

YASAĞI KİM KOYDU?
KAYMAKAM: BEN YASAKLAMADIM!
BAŞKAN: HER İLÇEDE OYNANIYOR, NEDEN BURADA OYNANMIYOR?
POLİS: KANUNU UYGULUYORUM

[PAGE]



ŞARKÖY KAYMAKAMI ZİYA TÜRKDOĞAN: BEN TALİMAT VERMEDİM, KANUN BÖYLE!

Okey oyunu ile ilgili herhangi bir şahısa, kuruma ya da çay bahçesine yazılı veya sözlü verdiğim hiçbir talimatım yok. Bu uygulama tamamen benim bilgim dışında. Ben de burada okey oynamak isterim. Ama kanun böyle. Biz hukuk devleti miyiz, guguk devleti mi? Buna bir karar verin. Hukuk devletiysek tabii ki kanunlar uygulanacak. Okeyi biz değil 25902 sayılı İş Yeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına ilişkin yönetmeliğin 44. maddesi yasaklıyor. Yönetmelikte, “Kahvehane ruhsatı olmayan yerde, tavla da, okey de, kağıt oyunu da oynanmaz” diyor. Kanunlar Türkiye’nin her yerinde geçer. Şarköy’de uygulanan kanun, Bodrum’da uygulanmayabilir mi? Böyle bir keyfiyet olmaz. İhbar olmadıkça polisin asli işi okey oynayanları takip etmek değil. Ama vatandaşın kimi erkenden uyumak, kimi sabaha kadar eğlenmek, kimi de okey oynamak istiyor. Bazıları ise “şak şuk” sesinden rahatsız oluyor. Polise ihbar ediyor. Polis de aldığı ihbarı değerlendirmesin mi?

ŞARKÖY BELEDİYE BAŞKANI SÜLEYMAN ALTINOK: KANUN BODRUMDA UYGULANMIYOR NEDEN ŞARKÖY'DE UYGULANIYOR?

Polisi haklı çıkartan yasa maddesi var. Emniyet, “Eğer şikayetçi olmazsa görmezlikten geliriz, ama şikayet olursa görevimizi yaparız” diyor. O yüzden biz de fazla bir şey söyleyemiyoruz. Geçtiğimiz dönemdeki Kaymakam Mümin Heybet zamanında bunlar gündeme gelmiş. Fakat o zaman kaymakam Bey kendi inisiyatifini kullanarak idare etmişti. Vatandaş da tavla ve okey oynamıştı. Şimdiki Kaymakam Bey “Polis Yetki ve Selahiyet Kanunu”ndan söz ediyor. Biz direkt soruyoruz: “Bodrum’da her yerde okey ve tavla var. Öyleyse neden burada böyle bir yasak uygulanıyor?”

ŞARKÖY EMNİYET MÜDÜRÜ EŞREF EMEKOĞLU: YASAYI UYGULUYORUZ

25902 sayılı kanun açık. Biz hangi çay bahçesinde okey oynatılıyor, tavla oynatılıyor şeklinde özel bir arayış içerisinde değiliz. İhbar olduğu zaman, arkadaşlarımız mevzuata aykırı bir durum tespit ettiklerinde gereğini yapıyor, kanunu uyguluyorlar. Kaymakam Bey’in bu konuda bir talimatı yok. Burada her ne kadar “yasakçı bir zihniyet varmış” gibi gözükse de, madalyonu tersine çevirdiğiniz zaman yasakların hiçbir şekilde uygulanmadığı veya görevlilerin görevini layıkıyla yapmadığı şeklinde bir tabloyu da kimse görmek istemiyor. Bir vatandaş “Ben çocuğumun çay bahçesinde okey oynanması yasak olduğu halde, orada arkadaşlarıyla çayına, gofretine, kolasına okey oynayarak kumara alışmasını istemiyorum” diye müracaat ettiği zaman, buna nasıl bir cevap vereceğiz? Yasaları keyfi yorumlama gibi bir lüksümüz yok. Geçen sene üç yere benzer işlem yaptık. Başka yerlerde görevlilerin uygulamayı nasıl yaptığı, emsal olarak örnek almamızı gerektiren bir durum değildir.

Vatan