BIST 10.075
DOLAR 35,34
EURO 36,48
ALTIN 2.999,90
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Bu ilçede her iki kişiden biri Yeşil Kartlı

Adana'da Yeşil kartlıların dağılımını gösteren veriler, en zengin ilçe ile en fakiri arasındaki uçurumu da gözler önüne seriyor.

Abone ol

331 bin kişinin yaşadığı Çukurova ilçesinde 9 bin 691 kişi Yeşil kart taşıyor.

Yeşil kartın nüfusa oranı yalnızca 2,92'yi buluyor. Ancak şehrin en ücra yerinde nüfusu 17 bin 573 olan Saimbeyli'de 9 bin 386 kişinin Yeşil kartı var. Yani her iki kişiden biri sosyal güvencesi olmadığından sağlık hizmeti alabilmek için Yeşil karta muhtaç.

Adana genelinde Yeşil kartlı sayısı 342 bine ulaştı. Sosyal güvencesi olmayanların hastane masrafları ile ilaç ücretlerinin devlet tarafından karşılanmasını sağlayan 'Yeşil kart' sayısı bakımından merkez Seyhan ilçesinde 114 bin ile önde görülürken, nüfusa oranda Saimbeyli ilçesi başı çekiyor.

İnönü caddesinde, adliye binasının karşısında her sabah "var mı ayakkabı boyatacak" diyerek boya sandığına fırçasını vurarak müşteri çekmeye çalışan 31 yaşındaki Ramazan Mayal da Yeşil kart kullanıyor. Uzun yıllar sosyal güvenceli bir iş aramasına rağmen bulamayınca işsiz gezeceğime 'Bari ayakkabı boyayıp para kazanayım' diyerek işe başlayan Mayal, 15 yıldır bu işle uğraşıyor.

Mayal'ın en büyüğü 5, en küçüğü 1 yaşında 3 çocuğu var. Her gün kazandığı paranın ancak karnını doyurmaya yettiğini anlatan Mayal, Yeşil kartla kendisine sağlanan sağlık hizmetini çok önemli buluyor. Daha önceleri çevresinde çocuğunu, hasta olmasına rağmen hastaneye götüremeyen çaresiz birçok anne–baba gördüğünü anlatan Mayal, Yeşil kartlılardan ilaç için katkı payı alınmayışına seviniyor. Mayal, "Adana'da işsizlik zaten had safhada. Kazandığımız para ancak evin geçimine yetiyor. Çevremde önceleri rastladığım çocuk hastalanınca çaresiz kalanları görmüyorum. Önceden çok dert yanan olurdu. Yüreğimiz acırdı. Şimdi devletin sağladığı bu kolaylık insanları mutlu ediyor." dedi.
Sosyal güvencesi olmayan ihtiyaç sahiplerine devlet tarafından verilen Yeşil kart, hastalık anında büyük güvence sağlıyor. Yeşil kartlıların hastane ve ilaç masrafları halen kaymakamlıklara aktarılan bütçeden karşılanıyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Muhammet Gerçek, Yeşil kartlıların iki yıl sonra genel sağlık sigortasına dahil edileceğini, ödemelerinin artık SGK tarafından karşılanacağını bildirdi. Uygulamayla, Yeşil karttan 'primsiz' faydalanmak için gelirin asgari ücretin 3'te birinden az olma şartının aranacağını anlatan Gerçek, "Şu anda Yeşil kartın SGK'ya devri işlemleri sürüyor. 2012 yılından itibaren sosyal güvencesi olmayanlar genel sağlık sigortası kapsamına alınıp sorunları bu yolla çözülecek." diye konuştu.

Gerçek, Yeşil kartlı hastaların kamu hastanelerinin yanı sıra sevkle üniversite hastanelerinden ücretsiz faydalandıklarını bildirdi. İlaç alımında bu kişilerden 'katılım payı' alınmadığına dikkat çeken Gerçek, Yeşil kartın ihtiyaç sahibi birçok hasta için gerçek bir güvence olduğunu kaydetti.
Seyhan Kaymakamı İsmail Hakkı Develi de devletin her konuda vatandaşın derdine derman olması gerektiğini söyledi. Kimsenin, başka birinin açlığı ve hastalığına duyarsız kalamayacağını anlatan Develi, sosyal devletin ihtiyaç içindeki vatandaşı görüp gözetmesinin, koruyup kollamasının son derece yerinde olduğunu anlattı.


Seyhan'da 2003 yılının aralık ayında Yeşil kartlı sayısının 14 bin olduğunu hatırlatan Develi, bu rakamın 2010 yılı temmuz ayında 113 bin 771'e ulaştığını bildirdi. Adana'daki işsizlik oranlarına göre, Yeşil kart sayısının nüfusa oranının istenilen düzeyde olduğunu anlatan Develi, şöyle devam etti: "Seyhan'daki Yeşil kartlı sayısının, nüfusu 723 bin olan bir ilçeye oranı yüzde 15'i gösteriyor. Bu rakam da şehirde işsizlik rakamlarına göre normal seviyelerde. Dünyanın her yerinde devlet, vatandaşı için vardır. Biz de halkımızın sorunlarını kendi sorunlarımız bilerek görev yapıyoruz. Meslek hayatımın tamamında bunu kendime görev bildim."
Bu arada, Adana'nın 15 ilçesinde nüfus 2 milyon 164 bin 670 bulurken, Yeşil kartlı sayısı 341 bin 398'e ulaştı. Yeşil kartlıların nüfusa oranı ise 15.77 oldu. Yeşil kartı en fazla kullanan ilçe Saimbeyli olarak görülüyor. 17 bin 573 kişinin yaşadığı ilçede 9 bin 386 kişinin Yeşil kartı var. Yani her iki kişiden birinin Yeşil kartı bulunuyor. Yeşil kartın en az kullanıldığı ilçe ise genellikle ekonomik durumları iyi olanların yaşadığı Çukurova ilçesi. 331 bin 421 nüfusu olan ilçede yalnızca 9 bin 691 kişi Yeşil kart taşıyor.