Kentsel dönüşümle yepyeni bir görünüm kazanmaya hazırlanan İstanbul için yeni projeler planlandı.
Abone olİSTANBUL’un deprem açısından en az güvenilen bölgesi olan Avcılar’da yeni projeler site bakışıyla hazırlandı. Mahalleler en çok 50 dönümlük adalara yapılacak ve adalar diğerlerine kapalı girişleriyle siteye dönüşecek.
1999’daki büyük depremde İstanbul’un en çok etkilendiği ilçesi olan ve o tarihten bu yana adı ‘güvenliksiz yerleşim’le anılan Avcılar’daki binalara yönelik büyük kentsel dönüşüm projesinde sona gelindi. Avcılar Belediyesi’nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunulan projesine göre ilçenin mahalleleri yıkılarak, 5 katlı binalar 15 ile 18 katlı apartmanlara dönüştürülecek. Açılan alanda yeşil bölgeler yaratılacak. Mahallelerin en fazla 50’şer dönüm olacak her bir adası kapalı giriş-çıkışlarıyla özel bir siteyi andıracak. Avcılar Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci, Çevre Bakanlığı’na sundukları projenin olur aldığını belirterek, “Bizden istedikleri 1 ile 5 binlik planları kendilerine gelecek ay sunacağız. Dönüşüm depremden en çok zarar gören Denizköşkler Mahallesi ile başlayacak. 25 adaya böleceğimiz mahallede inşaat için Türkiye’nin önde gelen 25 firmasıyla görüşmelere başladık. 2 yılda bitireceğimiz mahalle için 5 banka ile de konut kredisine yönelik anlaştık” dedi.
NUFÜS ARTACAK
Mustafa Değirmenci’nin verdiği bilgilere göre Denizköşkler Mahallesi ile başlayacak süreç, Avcılar’ın yapı bakımından diğer sorunlu mahalleleri olan Merkez, Ambarlı, Cihangir, Gümüşpala mahalleleri ile devam edecek. Değirmenci, projelerin toplamda 4-5 milyar dolara mal olmasının beklendiğini belirterek, “Avcılar’la ilgili olarak bizim projeksiyonumuz nüfusla ilgili bir sorunumuz olmadığı için, yataydan daha ziyade dikey yerleştireceğiz” dedi. Ispartakule gibi yeni yerleşimlerin de hayata geçirilmesiyle şu anda 450 bin olan Avcılar nüfusunun 750 bine çıkacağı öngörülüyor.
5 AYRI ALTERNATİF
Dönüşümle küçük siteler hayata geçireceklerini anlatan Değirmenci, “Sitelerin iki tane girişleri var. Bunların içine araçla girilemeyecek. Elektrik, mekanik, statik çalışmalarını bitirdik. Binaların içlerinin malzeme seçimleriyle ilgili olarak da 5 ayrı alternatif yarattık. Vatandaş ‘istemiyorum’ dediği andan itibaren, hangi koltuğu, döşemeyi istiyorsa kendi evini öyle döşeyecek. Her şey fabrikasyon olduğu için de en az 100 bin liraya döşenirken, 25-30 bin liraya düştük” dedi.