BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  SAĞLIK

Bu ihmal genç kızın umudunu söndürdü!

Akdeniz anemisi hastalığını yenmek için tek umudu olan kardeşinin kordon kanı torbası kargoda patlayınca Tuğba Dikenkuşu'nun yaşama umudu yok oldu

Abone ol

Mersin’in Anamur İlçesi’nde 15 yaşındaki Tuğba Dikenkuşu’nun, Akdeniz anemisi hastalığını geçen yıl dünyaya gelen kardeşi Barış’ın kordon kanıyla yenme umudu, kanı teslim alan firmanın yolda düşürdüğü kan torbasının taşıma aracı altında ezilip patlamasıyla yok oldu

Anamur’a bağlı Bozdoğan Köyü’nde oturan Ayşe ve Halis Dikenkuşu çiftinin ilk çocukları Tuğba, doğuştan yakalandığı Akdeniz anemisi hastalığını yenebilmek için 14 yıldır aralıksız tedavi gördü. Hastalık nedeniyle vücudu kan üretemeyen Tuğba’nın sağlığına kavuşması için, yeni doğan kardeşinin kordon bağı kanının naklinin tedavide en kesin sonuç olduğu ortaya çıktı.

Vatan gazetesinde yer alan habere göre; 20 günde bir aldığı iki ünite kanla yaşamını sürdürmeye çalışan Tuğba’nın kurtuluş için geçen yıl dünyaya gelen kardeşi Barış’ın kordon kanının, kendi bünyesi ile yüzde yüz uyum göstermesi ile umutlar en üst seviyeye çıktı.

Ancak kargo şirketi aracılığı ile uçakla İstanbul’a işlem yapılmak üzere Kordon Kanı Bankası’na gönderilen kan torbası paketi taşınırken düşüp patladı. Tuğba’yı daha sağlıklı yaşatacak olan umut torbası işe yaramaz hale gelirken, bu durum uzun süre kendisinden saklandıysa da gün sayarak yaşama tutunmaya çalışan Tuğba sonunda acı gerçeği öğrenip, yeniden 20 günde bir vücudunun üretmediği kan verilme seansları ile ayakta durmaya çalıştı. Ailenin şimdi tek umudu, ilik nakli yapılması.

HESABINI SORACAĞIZ

Kızının hastalığını tedavi ettirebilmek için 14 yıldır Mersin, Antalya ve Adana’daki hastaneler arasında mekik dokuduğunu, şimdi de kaybolan kanın hesabını sormak için dava açtığını belirten baba Halis Dikenkuşu, bir kaza sonucu bu umutlarını nasıl kaybettikleri şöyle anlattı: “Bütün umudumuz, doğacak bebeğimizin kordon kanı olmuştu. Geçtiğimiz mart ayında oğlum Barış dünyaya geldi. 29 Mart 2010’da, doğum anında, ameliyatla kanı toplayarak sözleşme imzalayarak hastaneye teslim ettim. Kanın çoğaltılarak vücuda yeterli hale getirilmesi için de 564 lira para ödedim. Ancak bir hafta sonra İstanbul Havaalanı’nda kargo şirketinin paketleri üzerinden TIR geçerek patladığı ya da düşüp patladığı söylendi. Ben de kızıma derman olacak kordon kanının satılmış olmasından şüpheleniyorum. Konuyu mahkemeye taşıdım. ”

BİLİRKİŞİ KARAR VERECEK

Adana 1’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davada, bilirkişi incelemesinin sonucuna göre bir karar verilmesi bekleniyor. Hastane yetkilileri, sözleşme ile teslim aldıkları kordon kanını yine sözleşme ile kargo şirketine verdiklerini, uçakla İstanbul’a götürülen kanın aynı kargo şirketi tarafından Genetik Tanı Merkezi’ne götürülmesi sırasında patladığını ve bunun fotoğraflanmış olarak tutanak ve diğer belgelerinin bulunduğunu söyledi.

ARAS KARGO ALDI THY'DE PATLADI

İddialara göre olay şöyle gerçekleşti. Kordon kanı örneği olayın gerçekleştiği gün Adana’daki bir özel hastanenin aracılığıyla ailenin önünde Aras Kargo’ya teslim etti. Kan örneğini alan kargo şirketi yetkilileri ise kordon kanını İstanbul’a ulaştırmak üzere havaalanına götürdü ve THY uçağı ile İstanbul’a yolladı.

Uçağın kargo bölümünden indirilen kordon kanı, taşıma görevlileri tarafından yükleme esnasında yere düşürüldü ve üzerinden taşıma aracı geçti. Kordon kanının bulunduğu paket ezildi ve kan örneği yere saçıldı. Bu durum üzerine olay yeri ve yere saçılan kordon kanı örneğinin fotoğrafları çekildi.

Aras Kargo şirketi Türk Hava Yolları’na, THY ise Aras Kargo şirketine dava açtı. THY Aras Kargo’nun kordon kanı için özel ambalaj uygulaması yapmadığını iddia ederken, Aras Kargo THY’yi kargoyu güvenli şekilde ulaştırmamakla suçluyor.

UZMAN  GÖRÜŞÜ

Okan Yayla: Genkord Sağlık Hizmetleri Yönetim Kurulu Üyesi ve Laboratuar Sorumlusu

“Kanı da işlemek üzere merkezimize bizim temsilcilerimiz ulaştırıyor. Bazı durumlarda aile de kanı kordon kanı alma kitiyle birlikte uçak kargoyla bize gönderiyor. İşlenmemiş kordon kanın nakli daha kolay. Bu materyal için oda sıcaklığı ve çarpmalara karşı kordon kanı alma kiti yeterli. Ancak yine de dikkat etmek gerekir mesela havalimanında x-raydan geçmemesi gerek. İşlenmiş, kök hücreleri ayrıştırılmış ve dondurulmuş kordon kanının nakli çok daha zor. Bu materyal -190 derecede sıvı azot içerisinde muhafaza edilerek taşınıyor. Kordon kanı bir kere alınabilen değerli kök hücreleri ihtiva eden bir tıbbi metaryal. Bu yüzden herhangi birine verip göndermek sakıncalı. Dikkat gerektiren özen gerektiren bir konu. “

NASIL SAKLANIR, NASIL TAŞINIR?

- Kordon kanı toplama işlemi, doğum öncesinde annenin, Kordon Kanı Verici Anne İçin Bilgilendirilmiş Olur Formunu imzalaması ile başlar.

- Kordon kanı, toplama ekibi tarafından sterilite şartlarına uygun olarak toplanır ve çalışma rehberinde tanımlanan torbalar ve soğuk zincir taşıma sistemi içerisinde kordon kanı işleme birimine en geç 48 saat içinde ulaştırılır.

- Kordon kanı bir ana torba veya tüp ve en az iki örnek tüp şeklinde en az üç parça halinde karantina kriyoprezervasyon tankına veya eksi 80∞C derin dondurucuya kaldırılır.

- Mikrobiyolojik ve kalite kontrol analizleri olumlu gelen kordon kanı uzun süreli saklama tankına nakledilir. Analiz sonucu bozuk olan kordon kanı numuneleri bağışçı anneye bilgi vermek kaydı ve annenin onayı ile imha edilir.

- Kordon kanının uzun süreli saklamaya alındığı andan itibaren, kordon kanını alan bankanın vericiye karşı yasal sorumluluğu başlar.

- Kordon kanı saklama talebinin doğmasından, alınmasına, işlenmesine, kalite kontrolüne, saklanmasına veya imha edilmesine kadar olan tüm işlemler, ayrı ayrı kayda alınır ve bunların bir nüshası ürün dosyasına konur.