BIST 9.676
DOLAR 35,22
EURO 36,73
ALTIN 2.964,13
HABER /  DÜNYA

Bu hastalık yazın bile üşütüyor !

Toplumda oldukça yaygın olarak görülen kansızlığın kişilerde yazın bile üşümeye neden olabildiği bildirildi.<br/>Özel Medline Konya Hastanes...

Abone ol

Toplumda oldukça yaygın olarak görülen kansızlığın kişilerde yazın bile üşümeye neden olabildiği bildirildi.
Özel Medline Konya Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Müjgan Or, yorgunluk, egzersiz kapasitesinde kısıtlanma, hareket edildiğinde nefes nefese kalma ve kalp çarpıntısı gibi pek çok belirtisi olan kansızlığın yaz-kış üşüme, el ve ayaklarda daima soğukluk hissi gibi şikayetlere de neden olabileceğini söyledi. Kadınlarda, gebeliklerde ve çocuklarda daha sık görülen kansızlığın kana rengini verip kırmızı kan hücreleri olarak adlandırılan alyuvarların azalması olduğunu ifade eden Dr. Or, kansızlığa demir alımında eksiklik, demir emiliminde eksiklik ve kanamaların neden olduğunu kaydetti. Dr. Müjgan Or açıklamasına şöyle devam etti:
“Yapılan fiziki muayene, hastanın doktora anlattıkları ve kan tahlilleri sonucu tanı konur. Alyuvarlar mikroskobik olarak incelenir. Kan hemoglobini, serum ferritin düzeyi, demir bağlama kapasitesine bakılır. Demir eksikliği tedavisinde uygulanan yöntem ağızdan demir ilacı verilmesidir. 2 ay sonra hastanın sağlığı normale döner ancak demir depolarının doldurulması için uzun bir süre daha demir tedavisi uygulanır. Bu tedavi bir yıla kadar çıkabilir. Bebeklerde şurup ya da damla yoluyla ilaç verilir. Kansızlık problemi olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmesi çok önemlidir. Özellikle demir bakımından zengin besinleri tüketmeleri gerekir. Kırmızı et, kuru üzüm, pekmez, yeşil yapraklı sebzeler, kuru yemişler, pekmez, yulaf ve soya sütü kansızlığa iyi gelen yiyecekler arasındadır. Ancak et tüketimini abartmamak gerekir. Özellikle yetişkinler için aşırı kilo alımı ve kolesterol sorunlarıyla karşılaşılabilir. Bunun dışında demir emilimini bozacak bazı besinlerden de mümkün olduğunca uzak durulması, çay ve kahve tüketiminin sınırlandırılması önerilir.”
(İHA)