BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  SAĞLIK

Bu hastalık oyuncaktan da geçiyor

Uzmanlar hastalığa sebep olan virüsün oyuncaklar aracılığıyla da yayıldığını söyledi...

Abone ol

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Bülent Öztürk, ishale neden olan sebeplerden ve en sık karşılaşılan etkenlerden biri olan rota virüsün, bu virüsü taşıyan kişinin dışkısıyla, bu kişinin dokunduğu yiyecekler, eller, kapı kolları, telefonlar, oyuncaklar ile yayılabildiğini söyledi. Habertürk'te göre Çocukluk çağındaki barsak enfeksiyonu etkenleri arasında virüs kaynaklı olanlar ve özellikle de rota virüs enfeksiyonlarının önem taşıdığını belirten Dr. Öztürk, rota virüs ile ilgili şu bilgileri paylaştı..

Sıvı ve Elekrolit Dengesini Bozuyor

Rota virüs, tüm dünyada her yıl milyonlarca kişiyi etkileyen bir virüs. Özellikle çocukluk çağındaki barsak enfeksiyonlarının en sık etkenidir. Birçok kişide rota virüs ishali selim seyrederken bazı ülkelerde ölümcül sonuçlar doğurması nedeniyle önemli bir halk sağlığı problemi. Hastalık, ince barsakları etkileyip, sıvı ve elektrolit emilimini bozarak vücuttan ciddi sıvı kaybına neden olur. Bu nedenle ishale bağlı hastaneye yatışlarda ilk sırayı alır. Rota virüs ishali en sık kış aylarında (Aralık-Ocak) görülmekle birlikte, yılın her döneminde görülebilir. İshaller her yaşta görülebilmekle birlikte, en sık 4-24 ay arası çocukları etkiler.

Hangi Belirtilerle Ortaya Çıkıyor?

- Hastalığın kuluçka süresi (vücutta üreme süresi) 1-3 gündür.

- Bu süre sonunda hafif ateş olur, beraberinde kusma olabilir.

- Sonrasında karın ağrısı ve çok bol su gibi ishal başlar.

- Çocukta şiddetli ve dirençli iştahsızlık yapar. Bu da çocuğun yeterince sıvı almasını engelleyebilir.

- İshal o kadar sıktır ki, çocuk kısa sürede susuz kalabilir.

- Ateş ve kusma çoğunlukla 2 günde geçer, ishal ise 5-8 gün sürebilir.

- İshal sırasında hafif üst solunum yolu enfeksiyonu bulguları (öksürük, burun akıntısı) görülebilir.

Antibiyotik Faydalı Olmuyor

Rota virüs enfeksiyonunun özel bir tedavisi yoktur. Antibiyotik kullanmanın faydası olmaz. En önemli tedavi, kaybedilen sıvının yerine konmasıdır. Anne sütü alıyorsa kesinlikle devam edilir. İshalin ağırlığına göre şeker-tuz solüsyonları (ORS) doktor tavsiyesine uygun olarak verilmesi sıvı kaybını dengelemede yardımcı olur. Az yağlı ishal diyeti uygulanabilir. Yoğurt, patates, muz, pirinç lapası (çocuğun yaşı uygun ise) verilebilir. Azar azar ve sık beslenme barsaklardan gıdaların emilimini arttıracaktır. Eğer ağızdan sıvı alımı iyi değilse ve çocuk çok halsiz ise mutlaka bir hekime başvurulmalı gerekirse damardan sıvı verilmelidir.

Eller Sık Sık Yıkanmalı

En önemli korunma yöntemi ise ellerin sık yıkanması, özellikle yuvalarda ortam temizliğine dikkat edilmesi ve hasta çocukların diğer çocuklar ile temas etmelerini engellemektir. Ama tüm hijyen koşullarına uyulmasına rağmen ishal yine de bulaşabilir. Hastalığın aşısı vardır. Aşı, ağızdan damla şeklinde verilmektedir. Ancak bu aşının ilk 6 hafta ila 3 ayda ilk dozunun uygulanması gerekmektedir. Üç aydan sonraki dönemde aşı uygulanamamaktadır.