Uzmanlar Güneydoğu Asya ülkelerine yayılan ilaca dirençli sıtmanın, küresel bir sorun haline gelme tehlikesi olduğunu vurguladı.
Abone olStratejik ve Uluslararası Etüdler Merkezi (CSIS) adlı düşünce kuruluşuna sunulan bir raporda, ilk kez 2003'te Tayland-Kamboçya sınırında varlığı saptanan ilaca dirençli sıtma hastalığının, Vietnam ve Myanmar'ın yanı sıra Çin'in güneybatısında da belirlendiği ayrıca, Guyana ve Surinam'da da ortaya çıktığına ilişkin şüpheler bulunduğu bildirildi.
Raporda, ilaca dirençli sıtma hastalığıyla mücadelede en büyük güçlükle karşılaşan ülkenin, halkının yüzde 70'inin sıtmanın yaygın olduğu bölgelerde yaşadığı ve Mekong nehri boyunca uzanan bölgedesıtma nedeniyle meydana gelen ölümlerin üçte birinin görüldüğü 55 milyon nüfuslu Myanmar olduğu vurgulandı.
KÜRESEL BİR TEHDİT HALİNE GELEBİLİR
ABD Donanması Tıbbi Araştırma Merkezi'nin eski komutanı Dr. Christopher Daniel hazırladığı raporda, Mekong bölgesinde sıtma parazitinin bertaraf edilmemiş olması nedeniyle ilaca dirençli sıtma hastalığının küresel düzeyde ortaya çıkmasının ve sıtma ile savaşta elde edilen kazanımların kaybedilmesine yol açmasının sadece bir zaman meselesi olduğunu vurguladı.
Dünya Sağlık Örgütü de yılda 600 bin kişinin ölümüne neden olan sıtma hastalığının ilaca dirençli formunun, şu an için yerel bir tehdit olarak gözükmesine karşın, kolayca kontrolden çıkabileceği ve küresel toplum sağlığı üzerinde ciddi sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulunuyor.
İŞTE TEHDİT ETTİĞİ ÜLKELER
Coğrafi açıdan, Çin'in güneyi, Hindistan'ın doğusu, Yeni Gine'nin batısı ve Avustralya'nın kuzeyinde yer alan Güney Doğu Asya ülkeleri, Kamboçya, Laos, Myanmar, Tayland, Vietnam, Brunei, Malezya, Doğu Timor, Endonezya, Filipinler, Singarpur'dan oluşuyor. Mekong bölgesiyse,Tibet platosundan başlayarak Çin'in Yunnan eyaletine doğru akan Mekong nehri boyunca yer alan Myanmar, Laos, Tayland, Kamboçya ve Vietnamı'ı içine alıyor.